Dubravka Đedović Foto: Milos Tesic/ATAImages

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Srbiju Mateom Kolanjelijem i izjavila da je odobren grant Evropske unije od 15,5 miliona evra za projekat koji će produžiti životni vek Vlasinskih hidroelektrana i omogućiti povećanje obnovljivih izvora energije.

Procenjena vrednost čitavog projekta je oko 77 miliona evra, pregovori sa EBRD su u toku i očekujemo da ugovor bude potpisan na jesen, rekla je Dubravka Đedović.

Ona je navela da je EBRD nedavno odobrila finansijski paket vredan 300 miliona evra za likvidnost Elektroprivrede Srbije (EPS) i reformu energetskog sektora.

Posle mnogo godina konačno smo počeli sa profesionalizacijom u EPS sa ciljem da bude snažnija, uspešnija i modernija. Reforme u EPS sprovode se bez odlaganja i uticaće na podizanje kapaciteta, bolje planiranje i fokusiranje na rezultate, izjavila je Dubravka Đedović.

PROČITAJTE JOŠ

Prema njenim rečima, sledeće godine će početi radovi u okviru projekta vrednog više od 40 miliona evra, putem kojeg će biti uvećan udeo obnovljivih izvora energije u sistemima daljinskog grejanja u 11 lokalnih samouprava.

Dubravka Đedović je navela da se na unapređenju mera energetske efikasnosti sa EBRD radi i kroz projekat energetske sanacija stambenih zgrada priključenih na sistem daljinskog grejanja.

Projekat obuhvata stambene zgrade sa velikom potrošnjom energije i vredan je 50 miliona evra, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Kolanjeli je najavio da će EBRD predstaviti novu petogodišnju strategiju za Srbiju, u kojoj glavno mesto zauzima zelena energetska tranzicija.

Naša nova strategija definiše mogućnost finansiranja strateških gasnih infrastrukturnih projekata u cilju diverzifikacije izvora snabdevanja, kao što je projekat izgradnje gasne interkonekcije između Srbije i Severne Makedonije, izjavio je Kolanjeli.

BONUS VIDEO Tiha privatizacija delova EPS-a: Mađarska kompanija želi suvlasništvo nad 11 srpskih hidroelektrana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare