Dubravka Đedović Foto:TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIC

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je večeras, pošto je sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem prisustvovala predstavljanju projekta Transbalkanskog koridora, da je Srbija prošlog meseca platila 40 miliona evra za uvoz struje, a ovog meseca će za to biti utrošeno 50 miliona.

Varhelji je istakao da je ovih dana svima na umu energetika, možda ne uvek u pozitivnom smislu, pa će taj projekat doprineti da i Srbija i Evropska unija imaju veću sigurnost u toj oblasti.

To je važan projekat koji će produbiti pridruživanje Srbije Uniji i on će dva puta ubrzati prenos električne energije između Srbije i EU, rekao je Varhelji i naglasio da je EU za taj projekat dala 31 milion evra bespovratne pomoći.

Proširenje Transbalkanske mreže ubrzaće trgovinu električnom energijom, pa će se struja izvoziti, odnosno uvoziti iz Italije u Srbiju, a EU, ako joj bude potrebno, može od Srbije da kupi energiju, predočio je on.

Varhelji je naglasio da je „ovaj strujni kabl“, ili autoput, osnova za zelenu ekonomiju, jer će se struja dobijati sve više iz obnovljivih izbora energije, ne samo gasa.

Koridor se uklapa u projekat energetske bezbednosti za Zapadni Balkan da se izbori sa energetskom krizom. Za zajedničke probleme treba i rešenja da tražimo zajedno, predočio je on i naglasio da će EU pomoći da Srbija sa uglja pređe na obnovljive izvore energije.

Varhelji je dodao i da je projekat deo većeg Ekonomsko-investicionog plana za region u iznosu od 30 milijardi evra.

Đedović je zahvalila na podršci EU za ovaj projekat i izrazila nadu da će stići i pomoć od 165 miliona evra za budžet, imajući u vidu velika izdvajanja za energetiku.

Prošlog meseca smo za uvoz struje platili 40 miliona evra, ovog očekujemo da to bude 50 miliona, a u januaru još više, jer nam predstoji hladno vreme, navela je ona.

Đedović je pohvalila EMS koji su odlično odradili svoj deo posla.

Prema njenim rečima, Srbija je odlučna da do 2050. godine izbaci ugalj iz procesa proizvodnje struje, za šta su potrebne 22 milijarde evra i još 10 milijardi za prenosnu mrežu.

Đedović je naglasila da će to imati uticaj i na ljude koji rade u toj industriji, zbog čega je važna podrška EU za Srbiju.

Transbalkanski koridor ima četiri deonice, odnosno od Rumunije do Pančeva i od Pančeva do Kraljeva, što je završeno ove godine.

Naredne dve faze podrazumevaju deonice od Obrenovca do Bajine Bašte, odnosno od Bajine Bašte do Višegrada i drugi krak do Pljevalja, što bi trebalo da bude završeno od 2026, odnosno 2027. godine.

BONUS VIDEO – Ekonomista Radosavljević upozorava: Za četiri meseca struja skuplja za 24 odsto – to je tek početak