Foto:/ MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

Javni poziv za ovogodišnje učešće jedinica lokalne samouprave i gradskih opština u projektu „Čista energija" je završen, izjavila je ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović Handanović i navela da će građani u ovogodišnjem pozivu moći da konkurišu za bespovratna sredstva za mere energetske efikasnosti u najmanje 137 gradova i opština, saopštilo je resorno ministarstvo.

„Odziv lokalnih samouprava je veći nego prošle godine, što znači da će građani u više mesta konkurisati za subvencije koje idu i do 65 odsto vrednosti investicija za zamenu stolarije, izolacije, fasade, krovova, neefikasnih kotlova i postavljanje solarnih panela i kolektora. Prve javne pozive za građane lokalne samouprave raspisaće ubrzo”, rekla je ona.

Ukazala je da je novitet da se od ove godine raspisaju posebni javni pozivi za socijalno ugrožena domaćinstva koja mogu da dobiju značajno veće subvencije.

„U tom slučaju Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave subvencionišu 90 odsto vrednosti energetske sanacije. Time pružamo podršku socijalno ugroženim građanima da smanje potrošnju energije i uštede novac i da povećaju komfor stanovanja”, rekla je ministarka.

Podsetila je da je prošle godine opredeljeno 1,91 milijardu dinara bespovratnih sredstava za sanaciju skoro 10.000 domaćinstava u 131 lokalnoj samoupravi u Srbiji.

„Time su postignute uštede energije jednake godišnjoj proizvodnji gradske toplane u Nišu, odnosno smanjenju emisije ugljen-dioksida koju proizvodi oko 28.000 automobila”, navela je ona.

Dodala je da će projekat trajati do kraja 2027. godine i da će njime biti obuhvaćeno oko 50.000 domaćinstava širom zemlje.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar