Vladimir Lucic
Vladimir Lučić Foto:BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Generalni direktor „Telekoma” Vladimir Lučić rekao je danas za KRIK da će ta kompanija ispitati veze ofšor firmi u vlasništvu ljudi bliskih „Telekomu” i kineskog tehnološkog giganta „Huavej”. KRIK je juče u okviru projekta „Pandorini papiri“ otkrio da je kineska kompanija tajno plaćala ove ofšor kompanije povezane sa bivšim „Telekomovim“ direktorom Igorom Jeclom i advokatom Miloradom Ignjačevićem.

„Ne samo da je moja zakonska dužnost već i etički smatram da je imperativno da ‘Telekom’ u svakom trenutku posluje u skladu sa zakonom, i po najvišim korporativnim standardima. S tim u vezi, preduzećemo hitno sve neophodne pravne i faktičke radnje u saradnji sa nadležnim organima u najkraćem mogućem roku”, rekao je Lučić za KRIK, mada nije odgovorio na dodatna pitanja šta će konkretno biti preduzeto ovim povodom.

Ova reakcija usledila je nakon jučerašnjeg KRIK-ovog otkrića da je bivši direktor sektora za usluge „Telekoma” Igor Jecl bio vlasnik ofšor kompanije „Roflaj (Rofly Investments)“ sa Britanskih Devičanskih Ostrva, a koja je imala unosne konsultantske ugovore sa kineskim gigantom. Sem njega, ugovore sa „Huavejem” imao je i advokat koji je takođe povezan sa „Telekomom” Milorad Ignjačević, preko svoje ofšor kompanje „Goldberg” sa Paname.

Direktor „Telekoma” Lučić kaže da nije upoznat sa time da li je Jecl na bilo koji način uticao na to da „Huavej” dobija poslove u „Telekomu”.

„U svetlu ovih novo otkrivenih informacija, preduzećemo sve mere”, rekao je Lučić. Na osnovu ugovora sa „Huavejem”, firma „Roflaj” je u periodu od 2014. do 2016. kineskom gigantu poslala fakture vredne gotovo milion evra.

U ugovoru, koji su novinari našli u procurelim dokumentima, navodi se da „Roflaj” za kineskog partnera treba da organizuje sastanke sa predstavnicima mobilnih operatera u Srbiji i Crnoj Gori, ali i sa predstavnicima vlada ove dve zemlje. Takođe, „Roflaj” bi trebalo i da asistira u izvršenju ugovora, kao i da urgira da operater plaća svoje obaveze na vreme. Prve ugovore sa „Huavejem“ potpisao je Ignjačević 2007, u vreme kada je kineska korporacija tek uspostavljala poslove u Srbiji. On je osam godina kasnije ove ugovore prebacio na Jeclovu firmu. Poslednji ugovor koji se nalazi među procurelim dokumentima sačinjen je 1. januara 2014. godine – neposredno pre nego što je „Huavej“ postao jedan od najvažnijih partnera „Telekoma“.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kao takav, „Huavej“ je od srpske državne kompanije dobio dva velika posla: 2014. godine posao razvoja internet televizije (IPTV), a dve godine kasnije ugovor vredan čak 150 miliona evra za uvođenje optičkih kablova. Igor Jecl radio je u „Telekomu“ od 2003. do 2008. Bio je i specijalni savetnik nekada prvog čoveka ove državne kompanije, Draška Petrovića iz Demokratske stranke Srbije, a zatim i direktor sektora za usluge. Nije želeo da odgovori na pitanja novinara KRIK-a. On je, sudeći po dokumentima, zaradio najmanje 1,3 miliona evra zahvaljujući poslovima sa „Huavejem“, uključujući i stan na Bahamima.

Porodična kancelarija advokata Milorada Ignjačevića zastupala je „Telekom“, a on je sa sinom imao i unosan posao sa „Telekomom” – državna kompanija ih je plaćala da razviju portal „Na dlanu”. Kasnije su advokat i sin ovaj portal kupili za svega jedan dinar. Sadašnji generalni direktor „Telekoma“ Lučić je u vreme kada su tajni ugovori sa „Huavejom“ potpisani bio direktor mobilne telefonije u državnoj firmi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare