Foto:Shutterstock/Marco Wolf

Avio-kompanija Er Srbija od danas uspostavlja direktne letove između Beograda i Tjenđina, četvrtog najvećeg grada u Kini.

Na taj način, Er Srbija ponovo uspostavlja direktne letove do Kine posle 22 godine, odnosno od oktobra 2000. godine, kada je tadašnji JAT poslednji put leteo za Peking.

Najavljeno je da će svečanosti povodom ispraćaja prvog aviona za Kinu prisustvovati i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Kako je ranije saopštila Er Srbije, zbog trenutnih ograničenja usled pandemije korona virusa, letovi između dva grada obavljaće se jednom nedeljno i to od Beograda do Tjenđina petkom, dok će se povratni letovi obavljati nedeljom.

Od Tjenđina do Pekinga postoji pruga duga 117 kilometara kojom saobraćaju brzi vozovi i kojom se između dva grada stiže za oko 30 minuta.

Istaknuto je da će Er Srbija biti jedina evropska avio-kompanija koja leti iz Tjenđina i jedna od samo nekoliko evropskih kompanija koje u ovom trenutku imaju direktne letove do Kine.

Prosečno trajanje leta biće 10 časova od Beograda do Tjenđina i 12 časova od Tjenđina do Beograda.

Tjenđin je grad na severoistoku Kine sa više od 14 miliona stanovnika na obali Bohajskog mora, koje je ogranak Žutog mora i glavna je luka preko koje se snabdeva kineska prestonica Peking, ali i najznačajnija luka na severu Kine.

***

BONUS VIDEO – Air Serbia sve teže leti do Moskve