Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kako pišu podgoričke "Vijesti", beogradska firma "Sinofarm" je sa podgoričkom kompanijom "BTL Medical Montenegro” zaključila i platila dva ugovora u vrednosti od 8,9 miliona evra bez PDV-a za isporuku 400 respiratora, međutim, respiratori nisu isporučeni i "Sinofarm" je zatražio od Privrednog suda Crne Gore da podgoričkoj firmi hitno zabrani raspolaganje pet miliona evra koji su avansno uplaćeni.

Prema navodima „Vijesti“, „Sinofarm“ je još 30. marta isplatio svih 8,9 miliona evra za respiratore, ali je „BTL Medical Montenegro“ 3. aprila obavestio beogradsku firmu da, ipak, ne može da isporuči respiratore po uslovima iz ugovora od 28. marta.

Nakon toga beogradska firma je 5. aprila hitno zatražila povraćaj uplaćenog novca, posebno imajući u vidu pandemijsku situaciju u Srbiji i urgentnu potrebu za respiratorima.

Ova beogradska firma je distributer medicinske opreme u Srbiji i ugovorenih 400 respiratora trebalo je da budu isporučeni Republičkom fondu zdravstva Srbije i stavljeni na raspolaganje zdravstvenom sistemu, pišu „Vijesti“.

U tekstu se navodi da iz „Sinofarma“ tvrde da su ugovori raskinuti zbog toga što ih „BTL Medical Montenegro“ nije poštovala, ali da iz podgoričke kompanije u vlasništvu Sanje Lekić kažu da nisu pristali na raskid ugovora, te da „Sinofarm“ nije na vreme uplatio novac, a da su respiratori na lageru u Pekingu.

„Sinofarm“ u zahtevu Privrednom sudu u Podgorici traži da se „BTL Medical Montenegro“, zabrani da raspolaže novčanim sredstvima u iznosu od pet miliona evra, kod svih poslovnih banaka u Crnoj Gori kod kojih ima domaći ili devizni račun.

„Uprkos brojnim zahtevima za hitan povraćaj uplaćenog novca, od kojeg neposredno zavisi nabavka dostupnih respiratora i ljudski životi, protivnik obezbeđenja do danas nije izvršio povraćaj uplaćenog iznosa od 5.000.000 evra“, piše u zahtevu sudu za izdavanje privremene mere, a kao dokaze prilažu opomene pred utuženje od 7. i 9. aprila ove godine.

Iz „Sinofarma“ tvrde da su avansno uplatili celokupnu kupoprodajnu cenu iz ugovora, budući da su iz podgoričke firme imali uveravanja da se „da su ugovoreni respiratori na lageru i spremni za isporuku“.

Podgorička firma tvrdi da je  „Sinofarmu“ vratila samo 3,9 miliona evra zato što, kako tvrde, „zbog poremećaja na tržištu“ nije mogla isporučiti 200 respiratora marke „Shangrila 5105“.

Međutim, iz „Sinofarma“ tvrde da su dobili izjavu od dobavljača da nisu primili nijedan evro od podgoričke firme i da je „zbog nemogućnosti komunikacije sa gospođom Lekić prekinuta svaka saradnja 6. aprila“.

Advokat BTL Medical Montenegra Goran Petrović kaže za „Vijesti“ da nisu pristali da se raskine prvi ugovor vredan pet miliona evra.

„Taj ugovor se izvršava. ‘Sinofarm’ je zakasnio sa uplatom novca 30. marta. Izgubili su ugovoreni rok, pa je na molbu ipak prihvaćena isporuka najkasnije do 30. aprila. Sada izvršenje ugovora o isporuci 200 komada respiratora model ACM812A za kupca ‘Sinofarm’ iz Beograda zavisi od toga da li će Ambasada Srbije u Pekingu dostaviti oficijelno pismo kineskom isporučiocu ovih respiratora, da su oni namenjeni zdravstvenim ustanovama u Srbiji. Novac je ‘Sinofarm’ trebalo da uplati 30. marta u 9 časova po našem vremenu, odnosno u 15 časova po kineskom vremenu, a on je uplaćen u 14.29 časova po našem vremenu odnosno u 20.29 po kineskom. Zbog toga se respiratori niesu mogli prema ugovoru podići sa lagera u Pekingu, kako je to bilo ugovoreno“, objasnio je „Vijestima“ advokat Petrović.

On tvrdi da imaju uveravanja Kineza da će respiratori biti isporučeni najkasnije do 30. aprila, i da ima korespondenciju sa državom Srbijom, njenim Fondom zdravstva, savetnikom u Ambasadi Srbije i advokatskom kancelarijom Gorana Rodića, koja zastupa „Sinofarm“.

Vlasnica BTL Medicala Sanja Lekić saopštila je „Vijestima“ da je njena obaveza bila da isporuči respiratore sa lagera u Pekingu.

Šta piše u dokumentaciji

Podgorička firma je, stoji u dokumentaciji dostavljenoj sudu, 28. marta dala izjavu da „pod materijalnom i svakom drugom odgovornošću garantuje da u tom trenutku može staviti na raspolaganje kupcu 400 komada medicinskih respiratora“.

„Kako bi se dodato pojačala garancija da će respiratori biti isporučeni u ugovorenom roku, i vlasnica 100 odsto kapitala BTL Medical Sanja Lekić daje 30. marta izjavu kojom garantuje predlagaču isporuku respiratora, po uplati avansa“, navodi se u zahtevu sudu.

BTL Medical je 7. aprila razloge kašnjenja za povraćaj novca objasnio navodeći da su skoro devet miliona evra prosledili dobavljaču medicinske opreme „Segment Spec Technoexport LTD“, prilažući i mejl dostavljen toj firmi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare