Foto: Ivan Dinić/Nova S

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk ocenio je da optimizam Vlade Srbije povodom ekonomske situacije nema pokriće, kao i da ga brine šta će biti na jesen, po okončanju vladine pomoći privatnom sektoru, koji smatra najugroženijim u situaciji koronavirusa.

„Ono što slušamo svaki dan je da smo lideri u Evropi, da ćemo biti jedna od retkih zemalja sveta koja neće imati privredni pad. Ono što definitivno brine je takav pristup vlasti najvećoj krizi, po mnogim ekonomistima sveta, od 1929. godine. Dok je ceo svet prilično zabrinut zbog budućnosti, mi stalno slušamo kako smo bolji nego pre godinu dana“, poručio je Ćulibrk za N1.

„Kakva je to ekonomija koja u sred velike svetske krize bolje stoji nego pre godinu dana, kada je situacija bila potpuno normalna i kada se vlast hvalila da je to u ekonomskom smislu bila najuspešnija godina u istoriji Srbije. Nešto tu ne štima“, dodao je urednik NIN-a

Rekao je da ga „strašno brine što oni koji bi trebalo da vode računa o ekonomiji, ulažu ponekad deset puta veći napor da ubede građane kako im je bolje nego što jeste, umesto da te napore usmere na rešavanje problema“.

 

Državna kasa: Novac nije problem?

On je istakao da vlada čas govori da državna kasa nije rupa bez dna, čas najavljuje izgradnju Nacionalnog stadiona od 250 miliona evra, navodeći da novac nije problem.

„Kako novac nije problem, ako smo na kraju juna u državnoj kasi imali minus od tri milijarde i 200 miliona evra, a za celu godinu je planirano da on iznosi tri milijarde i 800 miliona evra. Kako smo izračunali mi u NIN-u, od početka pandemije pa do kraja juna država se svakog dana zaduživala za 27 miliona i 700 hiljada evra. I onda mi neko kaže nije problem stadion od 250 miliona evra“, naveo je Ćulibrk.

On je pojasnio da je jedini način da se država dodatno zaduži, što će posle sve plaćati poreski obveznici, i to sa kamatom.

„Čas slušamo da budžet nije rupa bez dna, kako novca nema, a onda se odjendom izmisli 250 miliona evra za stadion, pa da se pokriju dugovi Er Srbije sa stotinak miliona evra, pošto strani partner nije hteo da otpiše ni deo kredita koji je Er Srbija uzimala od Etihada… Kako to onda nije rupa bez dna. Plašim se da mi kopamo rupu iz koje posle možda nećemo moći da izađemo“, istakao je Ćulibrk.

„Vlada stalno širi neki optimizam, kao da je situacija potpuno regularna, kao da ne postoji nikakav problem, a postoji… mi nemamo ništa pametnije da radimo, nego ćemo da spiskamo 250.000.000 evra na neki stadion, a pri tome imamo i obrazloženje da će u okolini stadiona porasti vrednost kvadrata. Sačuvaj me Bože, kao da će predsednik države i ministar finansija da grade privatno stanove, pa da ih prodaju, i oni imaju korist od toga. Kakvu korist država ima od nekog privatnika koji će izgraditi stanove, osim naplate PDV-a“, upitao je Ćulibrk.

Dodao je da Srbija, da bi se održao vladin rebalans budžeta iz maja, nema veći prostor u budžetu od 25 miliona evra mesečno, što je „kap u moru“, dodajući da je velika mogućnost da do kraja godine dug pređe 60 odsto od BDP-a.

Istakao je da mu u takvoj ekonomskoj situaciji nije jasno tih „620 miliona evra koje je država pred izbore bacila iz aviona, delila je šakom i kapom kao pijani milioner i onima kojima treba i kojima ne treba“, kao i da su te pare (100 evra za punoletne građane koji su se prijavili za pomoć) mogle da budu iskorišćene na jesen za pomoć najugroženijim sektorima.

O zaduživanju Telekoma: Tržište kapitala ne voli rizik

Komentarišući emisiju korporativnih obveznica Telekoma, Ćulibrk je rekao da je to bilo potpuno očekivano, jer su obaveze Telekoma za prošlu godinu premašile milijardu i sto miliona evra.

„Znači za ono što bude trebalo da se vraća ove i u narednih godinu dana postoje dve varijante: jedna je bila da se Telekom zaduži kod banaka, a druga da emituje korporativne obveznice. Na kraju smo videli da će te obveznice moći da kupuju samo profesionalni investitori, a to se svodi na nekoliko banaka. Suština je ista samo se forma promenila“, rekao je Ćulibrk.

„Mnogo je bolje da je vlada stvorila uslove za emisiju korporativnih obveznica u neko normalno vreme, a ne u vreme korone. Tržište kapitala ne voli rizik, kapital je plašljiv kao zec, a ovo je pokazatelj da je to urađeno u jednoj iznudici“, istakao je on.

Komentarišući vladin program „Moja prva plata“, Ćulibrk je rekao da smatra da je u redu sve što će pomoći da se poveća zaposlenost, ali je izrazio bojazan da će se činjenica da će država devet meseci izdvajati po 200 evra za ljude sa fakultetskom diplomom, „nadam se pravom“, svesti na to da će neke firme prihvatiti pomoć i da će možda bez posla ostati neki zaposleni, da bi mogli da budu zaposleni neki sa biroa.

Na pitanje da li vidi prostor za neki optimizam u ekonomskom smislu, Ćulibrk je rekao da ćemo ove godine imati rast poljoprivredne proizvodnje.

„Biće da se jede. Da popijemo i pojedemo biće, a da li će btii para da se to kupi, to zavisi od pojedinca“, poručio je urednik NIN-a.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare