Foto: Ivan Dinić/Nova S

Pre nego što "sipamo još malo novca", kako je predsednik Srbije najavio novi niz mera pomoći privredi pogođenoj pandemijom, moraćemo novac da pozajmimo, ocenio je glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk. Mere treba da budu selektivnije, smatra Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije. Obojica su bili gosti televizije N1.

Jedna stvar je prećutana, kaže Ćulibrk. „Već do polovine jula smo napravili minus u državnoj kasi, od 2,6 milijarde evra, planirani deficit za celu godinu rebalansom od 3,2 milijarde. Mere koje je najavio predsednik, iako to nije u njegovoj nadležnosti, koštaće još 600 miliona, što znači da smo neku nedelju iza polovine godine ispucali ceo planirani minus za ovu godinu, i pitanje je samo da li će prvi zadatak nove vlade biti rebalans budžeta da se proširi deficit“, smatra on.

Ćulibrk ocenjuje da nema šanse da u avgustu, septembru i oktobru prihodi budu dovoljni da se pokriju sve planirane potrebe.

„Ove godine ćemo imati rast duga veći nego što smo planirali, iako smo slušali sve vreme da dug držimo pod kontrolom. Ukupno svakog sata od početka godine rastao je javni dug za 880.000 evra, a minus u državnoj kasi veći je za 550.000 evra svakog sata. I, sad, kad kaže neko – sipaćemo, još i imamo para, treba da objasni kako ćemo sipati i gde ćemo da nađemo te pare“, upozorio je on.

Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije, rekao je da poslodavci misle da treba malo više selektivnosti primeniti u merama pomoći, odnosno usmeriti je na grane privrede i privrednike kojima treba više pomagati jer su u pandemiji dospele u krizu.

Nebojša Atanacković /
Foto: Medija centar

On je rekao i da se pandemija nije završila kada se očekivalo, pa sad imamo možda i gore rezultate nego kad se tek pojavila.

Ovo je za vlast najlakše, date svima, kaže Ćulibrk. „Ali ne i za poreske obveznike koji će to da vraćaju. Plašim se da u državnoj administraciji nema ljudi koji su sposobni da osmisle prave mere koje bi gađale“, dodao je.

„Čuli smo da je država prvobitno primenila mere koje su poredili sa bazukom, a sad smo dobli snajper. Ne, dobili smo isto bazuku samo manjeg kalibra, neće biti 100 odsto minimalci uplaćivani dva meseca, nego 60 odsto minimalca. Ponašamo se kao pijani milioneri, delimo i šakom i kapom i kome treba i kome ne treba“, kaže on.

Atanacković i Ćulibrk su se složili da je pitanje šta će biti sa otpuštanjima od oktobra i novembra.

Atanacković je ocenio i da svi delovi društva treba jednako da podnesu teret onoga što se dešava. „Zaposleni u javnom sektoru nisu imali nikakva smanjenja plata, za njih kao da pandemija ne postoju u odnosu na zarade“, rekao je navodeći jedan primer.

„Ovo je situacija u kojoj gotovo iste poglede na probleme treba da imaju vlada, sindikati i poslovaci i da tu svi daju svoj doprinos kako ćemo najlakše da skromna sredstva i mogućnosti naše privrede iskoristimo i napravimo bolju situaciju za budućnost, a sada preživimo“, istakao je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare