Crna Trava Foto:printscree/RTS

Crna Trava je po broju stanovnika najmanja opština u Srbiji, ali prema istraživanju NALED proglašena je za šampiona preduzetništva u 2020. godini, piše RTS. Međutim, nijedno od preko 500 registrovanih preduzeća ne posluje u Crnoj Travi. Tajna je u najmanjoj stopi oporezivanja.

U ovoj maloj opštini od 1.000 stanovnika na jugu Srbije, skoro i da nema aktivnih privrednih subjekata. Postoje mala pijaca, jedna kafana, dve prodavnice, građevinska škola, propali hotel.

Prošle godine u Crnoj Travi je registrovano čak 78 novih privrednih subjekata, a ovakav trend nastavljen je i u prvom kvartalu ove godine. To lokalnoj samoupravi donosi znatna sredstva.

Rukovodilac Odeljenja za privredu Vatroslav Slavković rekao je da preduzetnici odlučuju da registruju firmu u Crnoj Travi na osnovu uvida u kalkulator za obračunavanje poreza i doprinosa koji je dostupan na internetu.

„U našoj opštini je najniža stopa oporezivanja, te se oni odlučuju da registruju firmu kod nas. Prošle godine naplatili smo oko 8,5 miliona dinara, a u toku ove godine već 4,5 miliona“, istakao je Slavković.

Nažalost, nijedno od više od 500 preduzeća registrovanih u ovoj opštini ne radi u Crnoj Travi. Problem je nedostatak radne snage, jer ovde živi samo hiljadu stanovnika čija je prosečna starost gotovo 70 godina.

Ipak, ovoliki broj registrovanih privrednih subjekata doprineo je da ova lokalna samouprava već godinama nema problema sa likvidnošću, pa se prave realni planovi bez zaduživanja za ulaganja u infrastrukturu. Najavljeno je da će se sredstva uložiti u izgradnju Doma kulture u Preslapu i da se završi crkva u Crnoj Travi, kao i zgrada od 19 stanova.

Meštani ističu da bi Crna Trava samo uz izgradnju jednog hotela, ski-staze, biciklističkih i pešačkih staza uz obližnje Vlasinsko jezero, mogla da postane turistički centar od velikog regionalnog značaja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare