Na prostoru nekadašnje fabrike FMP uskoro će nići veliki stambeni kompleks. Investitor ovog projekta je “Victory gardens”, čiji je jedan od vlasnika porodica Čović – bivši gradonačelnik i aktuelni predsednik KK Crvena zvezda Nebojša, te njegova supruga Vesna, odnosno sin Filip. Direktor “Victory gardensa” Nikola Nedeljković takođe je poznat javnosti, s obzirom na to da je istu funkciju obavljao i u Beogradu na vodi, baš u vreme hapšenja Italijana koji je bio izvođač najvećih radova u ovom kompleksu.

Na parceli nekadašnje Fabrike metalnih proizvoda (FMP) u ulici Endija Vorhola na Čukarici, na površini od 3,2 hektara, gradiće se luksuzni stambeno-poslovni kompleks od čak 210.865 kvadrata.

U pitanju su lamele s dve odnosno pet podzemnih etaža i 10 odnosno najviše 12 spratova s povučenim etažama.

Planirano je da se kompleks sastoji od 1.238 stanova, 1.706 parking mesta u podzemnoj garaži od pet nivoa i s mestima s električnim punjačima, a predviđen je i prostor za parkiranje bicikala.

PROČITAJTE JOŠ

Investitor projekta je kompanija “Victory gardens”, a 18 objekata bivšeg FMP-a biće srušeni, između ostalog, i dve hale u kojima danas igraju i treniraju sve kategorije FMP-a.

Javna prezentacija urbanistčkog projekta trajala je do 13. marta, ali prema podacima APR-a, investitori još uvek nisu dobili građevinsku dozvolu.

Inače, parcela se nalazi u vlasništvu kompanije „Victory gardens“, pokazuju podaci Katastra nepokretnosti.

Ko je investitor?

Firma “Victory gardens” osnovana je krajem 2021. godine, a u prvoj godini poslovanja, prema podacima s Agencije za privredne registre (APR), imala neto gubitak od 426.000 dinara, odnosno oko 3.600 evra. Podaci za 2022. godinu još uvek nisu dostupni.

Foto: Instagram/victorygardens.rs

Direktor firme je Nikola Nedeljković, bivši, ujedno i prvi direktor preduzeća “Beograd na vodi”.

Nedeljković je na ovoj funkciji u Beogradu na vodi bio baš u vreme kada je uhapšen Antonio Fakineti, jedan od direktora italijanske kompanije “Pizzarotti”, koja je bila izvođač največih radova u ovom kompleksu i koja je gradila Kulu Beograd. I mada je Fakineti bio osumnjičen za pranje novca u Crnoj Gori, alarm u srpskoj javnosti bila je činjenica da je „Pizzarotti“ radio iste poslove i u Srbiji.

Ko su vlasnici firme “Victory gardens”?

Kompanija koja je investitor radova nalazi se u vlasništvu dve firme, od kojih obe imaju jednak udeo u vlasništvu – po 50 odsto. Prva je “Kadena properties”, osnovana oko šest meseci pre “Victory gardensa”. “Kadena” ima dva direktora – takođe Nedeljkovića, te Živorada Vasića, bivšeg višeg potpredsednika Delta Holdinga.

Živorad Vasić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Njih dvojica su ujedno i vlasnici “Kadene”. Inače, ova firma je u prvoj godini poslovanja ostvarila neto dobitak od 8.140.000 dinara, što je oko 64.500 evra.

Drugi vlasnik je “Kobe group”, koja je postojala još od 1997. godine, ali se tada zvala “Roto-koš”. Preduzeću su se 2005. godine pripojila preduzeća “FMP-BC” i “Kristina“.

Direktori “Kobe grupe” su isti kao i u “Kadeni” – Nedeljković i Vasić. Međutim, vlasništvo firme podeljeno je na čak 14 delova.

Najveći vlasnički udeo, od 50,83 odsto ima Vesna Čović, supruga Nebojše Čovića, bivšeg gradonačelnika Beograda i aktuelnog predsednika KK Crvena zvezda. Sam Čović ima 12,98 odsto vlasništva.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Njihov sin Filip Čović, košarkaš i visoki funkcioner KK FMP ima 5,4 odsto vlasništva, što znači da Čovići u ukupnom vlasništvu imaju skoro 70 odsto vlasništva u toj firmi.

Nebojša Čović osnivač je i prvi predsednik KK FMP, a devedesetih je bio i predsednik Košarkaškog saveza Jugoslavije. Od avgusta 2011. godine bio je predsednik KK Crvena zvezda, a tokom 2012. potpredsednik istog fudbalskog kluba.

Trenutno je predsednik KK Crvena zvezda.

Nebojša Čović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

BONUS VIDEO Nebojša Čović, predsednik KK Crvena zvezda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare