Nikola Jovanović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na javnoj diskusiji koju su danas organizovali Centar za lokalnu samoupravu i Savez energetičara zaključeno je da je Srbiji neophodna promena energetske politike koja podrazumeva stavljanje u funkciju obnovljivih resursa, povećanje energetske efikasnosti, kao i uvođenje tržišnih elementa na strani ponude i potražnje uz prethodnu izradu socijalnih karata stanovništva, objavio je CLS.

Direktor CLS-a Nikola Jovanović rekao je da je neophodno izvršiti decentralizaciju proizvodnje energije, gde bi opštine u Srbiji imale značajnu ulogu u razvijanju energetskih kapaciteta i tako direktno uticale na svoj ekonomski razvoj.

„Nema opštine u Srbiji koja ne poseduje određene neiskorišćene energetske resurse, dok se na pr. lignit nalazi na teritoriji samo pet opština“, dodao je Jovanović, a navodi se na sajtu CLS.

„Zašto stanovništvo koje ima preko 12 milijardi evra štednje u bankama ne investira makar deo toga u isplative projekte energetske efikasnosti, važno je pitanje za novu ministarku“, zaključio je Jovanović.

Predsednik Saveza energetičara prof. dr Nikola Rajaković je naglasio da je ulaganje u solarne elektrane neophodan naredni korak, ali da država mora imati ozbiljnu krovnu strategiju za celokupnu energetiku u 21. veku.

„Ne sme se desiti da zbog aktuelne krize zaboravimo na globalne trendove i da dozvolimo sebi da trajno tehnološki zaostanemo za razvijenim svetom. Zato je bitno da razvijamo proizvodnju blizu mesta potrošnje, mikro mreže, kao i da pratimo situaciju sa vodonikom kao izvorom energije u budućnosti“.

O aktuelnim problemima i predlozima za budućnost govorili su i Milun Babić, potpredsednik Saveza energetičara, Ilija Batas Bjelić iz Instituta tehničkih nauka SANU i Dejan Stojčevski, tehnički direktor srpske berze električne energije SEEPEX.

BONUS VIDEO Zašto je Vlada mimo procedura sklopila tajni ugovor o energetici sa norveškom kompanijom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar