Foto:Promo

Uprkos tome što 60 odsto anketiranih kompanija članica Američke privredne komore (AmCham) u ima teškoća u poslovanju, one planiraju da zaposlenost zadrže na postojećem nivou, pokazuju rezultati drugog istraživanja AmCham o uticaju Covid-19 na poslovanje.

Kako je danas saopšteno, AmCham članice očekuju pad profitabilnosti za 25 odsto, investicija za 30 odsto odsto, ali većina (63 odsto) ne očekuje probleme sa likvidnošću. Najveći uzrok pada poslovne  ktivnosti, čak 68 odsto ispitanika, nalazi u smanjivanju tražnje za proizvodima i uslugama, što je posebno vidljivo u sektoru turizma i ugostiteljstva, saobraćaja i nekretnina.

Pored većine kompanija koje nameravaju da ostanu na istom broju zaposlenih do kraja godine (71 odsto), relativno je sličan broj onih koji planiraju novo zapošljavanje (14 odsto) i onih koji očekuju otpuštanje (15 odsto), ukazuje se u saopštenju.

Ozbiljnost posledica po privredu najbolje ilustruje poređenje sa rezultatima istraživanja „Sedmo prolazno vreme“ iz 2019. godine, kada je 78 odsto kompanija planiralo rast poslovanja, a 61 odsto novo zapošljavanje.

Kada je reč o prognozama oporavka, više od polovine kompanija (55 odsto) smatra da će oporavak ekonomije biti postepen.

Ukoliko se COVID-19 zaustavi odmah, više od 67 odsto procenjuje da je potrebno najviše šest meseci za povratak na uobičajen nivo poslovanja.

Predsednik AmCham, Zoran Petrović zahvalio je Vladi Srbije na razumevanju za potrebe kompanija, otvorenosti za sugestije i što je u donete mere direktno uključila predloge koji su došli iz privrede i AmCham.

On smatra da je ovakvo istraživanje jedan od najboljih načina da se pomogne u formulisanju i praćenju efekata mera za brži oporavak privrede.

Iako privreda beleži značajne padove prihoda, Petrović je primetio veći optimizam u očekivanjima u poređenju sa rezultatima istraživanja koje je sprovedeno početkom marta.

„Država je privredi dala prvu injekciju pomoći, ali je do vraćanja na pretkrizni nivo, naročito posebno pogođenih industrija, poput hotelijerstva i saobraćaja, potrebno razmatrati i određene sektorske pakete“, naglasio je Petrović.

Prema njegovom stavu, „u narednom periodu snažan fokus mora da ostane na smanjivanju svih, pogotovo administrativnih troškova poslovanja“.

„Ako smo nešto naučili iz prethodnog perioda, to je svakako da možemo da povećamo stepen digitalizacije svih servisa i procesa države i po tom osnovu smanjimo troškove“, ocenio je Petrović.

On smatra da takav pristup predstavlja „ključ bržeg oporavka privrede i dobru osnovu za razvoj i unapređenje servisa i proizvoda u privatnom sektoru“.

U saopštenju se ističe i da polovina AmCham članica ne koristi i ne planira da koristi mere državne pomoći, dok mere uglavnom koriste mala i srednja preduzeća.

Najbolje rangirane mere Vlade među kompanijama su odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade (41 odsto), direktna pomoć za mala i srednja preduzeća (40 odsto) i odlaganje plaćanja poreza na dobit pravnih lica (23 odsto).

Američka privredna komora ukazuje i da je potreban drugi talas mera namenjen posebno pogođenim sektorima, turizmu (posebno hotelskoj industriji) i saobraćaju, uz razmatranje mera za pomoć građevinskoj industriji i sektoru prometa nepokretnosti.

Gubici posebno pogođenih sektora, na primer hotelijerstva u ovoj godini u odnosu na prošlu godinu su više od 90 odsto, a oporavak na pretkrizni nivo se ne očekuje pre 2023. godine, predviđa se u saopštenju AmCham.

Istraživanje AmCham je sprovedeno u periodu od 4. do 13. maja 2020. godine uz korišćenje kombinovanog pristupa.

Kvantitativno istraživanje obuhvatilo je 101 kompaniju članicu AmCham iz 15 sektora.

Kvalitativno istraživanje sprovedeno je sa 40 kompanija koje su komentarisale rezultate kvantitativnog istraživanja, navele ključne izazove i dale predloge za njihovo prevazilaženje.

Kako se ističe, skoro svi intervjuisani, u okviru kvalitativnog uzorka, bili su generalni direktori kompanija.

Prvo istraživanje na temu uticaja COVID 19 na poslovanje sprovedeno je od 13. do 17. marta ove godine sa istim brojem učesnika, navodi se na kraju saopštenja AmCham.