Evri, euri, pare, novac
Foto: Shutterstock

Predsednik Srpske asocijacije menadžera (SAM) Dragoljub Damljanović izjavio je danas FoNetu da zbog situacije sa cenama energenata u Evropi, krizi koja traje već četiri-pet meseci, evropska privreda postaje nekonkurentna, a tu cenu će u narednom periodu platiti svi građani.

Energenti koštaju nekoliko puta skuplje u Evropi nego u Americi, jugoistočnoj Aziji i Australiji, rekao je Damljanović uoči 15. skupštine SAM.

Sve će to uticati na prehrambene troškove, usluge koje su povezane sa transportom i svi ćemo to da platimo. Imamo „evarsku“ inflaciju, sve polako poskupljuje i mislim da će evropske vlade morati da se time brzo pozabave, ocenio je Damljanović.

On je ukazao da u takvoj situaciju radnicima opada standard i niko ne može platama da prati taj nivo poskupljenja.

Prema njegovim rečima, u Nemačkoj će biti nivo poskupljenja od 20 odsto, a da je inflacija u SAD prošle godine nominalno bila 7,2 odsto .

Kada svim našim radnicima pada standard, to znači da pada kupovna moć, tržište pada i polako se „hladi“, upozorio je Damljanović.

On je sugerisao da bi evropske države trebalo brzo da reaguju, da evropska privreda ne bi ostala nekonkurentna.

Damljanović je, govoreći o protekle skoro tri godine pandemije, naglasio da su pojedine članice SAM; poput turističkih agencija i event industrije, direktno bile pogođene krizom, ali su kompanije članice uspele da se snađu i pokažu da umeju da budu agilni.

Većina firmi je pronašla nove načine poslovanja, tržišta, svi su morali da se prilagođavaju, ali najdraže mi je što je malo naših članova moralo da otpušta zaposlene i što su se trudili da čuvaju radna mesta, rekao je Damljanović.

Srpska asocijacija menadžera je u protekloj godini pokrenula SAM Akademiju, edukativni program za menadžere, koji se i ove godine nastavlja, sa ciljem dodatnog jačanja veština i znanja menadžera, budućih „lidera za 21. vek“.

U 2022. godini nastavljamo sa posvećenim radom, razvojem, uz odgovornost prema široj zajednici i mladima. Solidarnost i podrška, uz deljenje znanja i iskustva, kao i želja da se kreira bolje okruženje i bolja budućnost za nove generacije ostaje naš prioritet i u ovoj godini, rekao je Damljanović.

U 2021. godini uspešno su pokrenuti i održani 71 događaj i inicijativa, među kojima je prava podrška preduzetnicima pružena i kroz jedinstvena, interaktivna predavanja u okviru novog projekta uz vodeće preduzetnike i vlasnike biznisa, koji su nesebično podelili svoja znanja i iskustva.

Kroz različite networking događaje poput Junskog susreta kao i kroz brojne aktivnosti i inicijative obeleženo je i 15 godina postojanja Asocijacije.

Poseban doprinos širenju odgovornosti i podrške društvu, dat je i kroz komunikacionu kampanju sprovedenu u saradnji sa Francusko-srpskom privrednom komorom, a u cilju promocije imunizacije stanovništva.

Kraj 2021. godine, koji je Asocijacija dočekala sa 440 članova, obeležila je deseta po redu dodela Godišnjih nagrada na SAM Gala događaju, na kojem su dodeljene nagrade za izuzetne menadžere, poslodavce i kompanije koji su svojim ponašanjem, aktivnošću i poslovanjem zaslužili da posebno budu istaknuti kao primeri odgovornog poslovanja.

BONUS VIDEO Kriza stočarstva u Srbiji. Kako smo uništili stočni fond

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar