Foto: Shutterstock

Organizacija "Centar za mame" saopštila je danas da najavljeno povećanje minimalne zarade od 1. januara sledeće godine ne obuhvata porodilje, odnosno žene koje su na porodiljskom odsustvu, ili žene koje su na odsustvu radi nege deteta.

Kako se navodi u saopštenju te organizacije, one koje imaju minimalna primanja, nastaviće da primaju prethodni iznos minimalne zarade dok se ne vrate na radno mesto.

Istakli su da prema Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom, pun mesečni iznos zarade za vreme porodiljskog odsustva ne može biti od minimalne zarade utvrđene na dan početka ostvarivanja tog prava, ali da taj zakon ne spominje usklađivanje naknade sa rastom cena ili minimalnom zaradom.

„Prema istom Zakonu, jednom utvrđena naknada zarade za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i posebne nege deteta ostaje nepromenjena bez obzira na eventualno povećanje zarade, ili na povećanje inflacije, što dovodi ovu grupu ljudi u nezavidan položaj“, navodi se u saopštenju.

„Centar za mame“ apelovao je na donosioce odluka da razmotre tu odluku i da prilikom najavljenog povećanja minimalca imaju u vidu i roditelje koji su na odsustvu sa rada.

BONUS VIDEO – Mame preduzetnice za državu trudnička mafija

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar