Foto: EPA-EFESTEPHANIE LECOCQ/Shutterstock

Cene sve više rastu, pa je u junu izmerena inflacija od 10,4 odsto na godišnjem nivou, a privredna aktivnost već je u prvom kvartalu bila blago umanjena u odnosu na poslednji kvartal 2021. godine, izjavio je glavni ekonomista Fiskalnog saveta Danko Brčerević.

Spoljnotrgovinski deficit Srbije u razmeni robe i usluga pogoršan je u prva četiri meseca skoro tri puta u odnosu na isti period prethodne godine, od januara do aprila iznosio je više 2,5 milijarde evra, a u 2021. bio je ispod 900 miliona evra, dok su strane direktne investicije umanjene za više od 30 odsto, ukazao je Brčerević u intervjuu za internet portal Radio-televizije Srbije.

Fiskalni savet ocenio je da je neophodno da struja za domaćinstva i privredu u Srbiji poskupi od 15 do 20 odsto, a Brčerević je objasnio da je to povećanje neophodno i ekonomski opravdano, ali kao samo jedna od najmanje 10 mera koje takođe moraju da se preduzmu.

#related-news_0

„Slično se već dešavalo u skorijoj prošlosti – da EPS dobije veće cene, ali da dodatna sredstva olako i neracionalno potroši i nastavi da tone sve dublje. Analize koje je sproveo Fiskalni savet pokazuju da je trenutna situacija u domaćem elektroenergetskom sistemu alarmantna. Loše vođenje EPS u prethodnim godinama toliko je urušilo preduzeće da ono više ne može da proizvede dovoljno da pokrije domaću potrošnju – iako je ranije bilo izvoznik“, ukazao je on.

Prema mišljenju Brčerevića, možda još gore od ogromnih gubitaka koje EPS pravi je to što naše snabdevanje trenutno zavisi od dostupnosti struje iz inostranstva, a njega niko ne može garantovati, naročito tokom zime.

Iz ove situacije za koju nije odgovorna samo svetska energetska kriza, već najviše domaći propusti, možemo da se izvučemo samo potpunim zaokretom u vođenju EPS, oceni je on.

Brčerević je upozorio da je posledica lošeg rukovođenja EPS snažan rast zaduženosti preduzeća koja je u svega nekoliko meseci porasla za oko 40 odsto – sa jedne na na 1,4 milijarde evra.

Naravno da to ne može da traje unedogled. Ukoliko se EPS brzo ne postavi na zdrave temelje, ovaj dug nastaviće da raste i kad-tad će morati da padne na teret svih građana Srbije, zaključio je on.

BONUS VIDEO – EPS:  Milijarda evra a i jače, za uvoz struje

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar