Foto:Dimitrije Petrović/Nova.rs/Shutterstock

Nakon benzina i dizela, ni autogas nije ostao imun na poskupljenja. Juče je ovaj derivat na pojedinim pumpama dostigao rekordnih 103 dinara, a reporter Nova.rs danas je naleteo na novi šok i cenu od 105,9 dinara. Novi skok cene autogasa zabeležili smo na Lukoil pumpi, u blizini starog Železničkog mosta.

Pišu Dunja Marić i Dimitrije Petrović

Pre samo nekoliko meseci cena autogasa je iznosila 92 dinara. Jedan od najznačajnijih faktora koji su uticali na poskupljenje je povećana tražnja, a ukoliko se tako nastavi, poskupljenjima nije kraj – upozoravaju pumpadžije.

„Sasvim je logično i da usled velike tražnje dolazi do rasta cena, te ukoliko se ovoliko interesovanje za autogasom nastavi, to će biti osetno i za novčanike vozača koji su do sada koristili ovaj, najjeftiniji derivat nafte“, kazao je Milan Rakić iz Udruženja privatnih pumpi.

Cena autogasa je uvek bila skoro duplo manja u odnosu na cenu benzina BMB 95, koji se sada prodaje za 175 dinara po litru.

Na primer, krajem maja 2020. godine, kada je bilo poremećeno tržište naftnih derivata zbog pandemije i zatvaranja, litar benzina BMB 95 koštao je oko 123 dinara, a TNG-a 66 dinara.

Juče je probijena maksimalna cena od 102 dinara koju je tečni naftni gas (TNG) zabeležio u decembru prošle godine.

Cena autogasa je u decembru, usled energetske krize, prvi put probila nivo od 100 dinara, da bi se još istog meseca vratila na oko 98 dinara.

Cena je zatim nešto oslabila i autogas se na većini pumpi u Beogradu prodavao po ceni od oko 92 dinara.

Od početka ove godine cena autogasa nastavila je polako da raste, da bi u poslednjim danima marta ponovo dostigla 102 dinara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare