Foto: BETAPHOTO/CarGo/Andrej Nihil/DS

Kompanija CarGo zatražila je od Evropske unije pomoć u zaštiti od kartela u prevozu putnika i upozorila da je nesigurnost u poslovanju posledica Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju koji se primenjuje godinu dana.

„Taj zakon ne samo da je donet na kontroverzan način već je stvorio pravnu nesigurost za poslovanje i onemogućava fer i tržišnu konkurenciju“, rekao je na direktor CarGo Vuk Guberinić na konferenciji za novinare ispred sedišta Delegacije EU u Srbiji.

On navodi da se CarGo „borio godinu dana u ime onih koji bi da ostanu i onih koji bi da se vrate u Srbiju“.

Pored dokumenta koji je upućen predstavnicima EU zaduženim za transport, pravo konkurencije, međunarodne odnose i misiji zaduženoj za Srbiju, CarGo je, kako je naveo Guberinić, priložio i sve krivične prijave, inicijative i mišljenja, koje je ova kompanija upućivala na razne adreese u Srbiji, kao i “ovlašćeni prevod spornog zakona, koji je resorno ministarstvo odbilo da dostavi Evropskoj uniji”.

„Očigledno je da je iza donošenja i sprovođenja skandaloznog i protivustavnog zakona stajao deo države predvođen resornom ministarkom Zoranom Mihajlović u sprezi sa taksi kartelom. Ministarka je mislila da će sakriti svoje prljave radnje i velika nedela, te da će zaustaviti proceduru u Evropskoj uniji tako što nije dostavila tražena dokumenta. Međutim, u vezi sa ovim se prevarila“, istakao je Guberinić.

On je rekao da se CarGo uskladio i sa novim zakonom i promenio način funkcionisanja, ali da to ne menja suštinu da je zakon protivustavan, da onemogućava fer utakmicu, kao i da je protiv interesa građana i evropskog puta Srbije.