Marko Cadez
Marko Čadež Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Nemačka je, sa oko tri milijarde evra ulaganja u srpsku privredu u protekle dve decenije, vodeći investicioni i spoljnotrgovinski partner i najzaslužnija za modernizaciju srpske ekonomije, izjavio je u Berlinu predsednik Privredne komore Srbije (PКS) Marko Čadež.

„Кada pogledate tramvaje u Minhenu ili Bremenu koje je radio Simens znajte da su proizvedeni u Srbiji. Ima još dosta takvih primera uspešne saradnje Srbije i Nemačke koja je motor razvoja globalne privrede“, istakao je Čadež u obraćanju na svečanosti povodom Dana državnosti u Ambasadi Srbije u Berlinu, objavila je PKS.

Podsećajući da Sretenje simboliše i susretanje, razgovore, dijalog, Čadež koji boravi u radnoj poseti Nemačkoj, najavio je važne susrete u Berlinu i Minhenu gde će narednih dana imati sastanke sa zainteresovanim stranama u nemačkoj politici i industriji o jačanju biletaralne saradnje i prioritetima kada je reč o regionalnim integracijama na Zapadnom Balkanu.

Za proizvode iz Srbije, po rečima predsednika PКS, Nemačka je prvo izvozno tržište, a ukupna investiciona, privredno-trgovinska i politička saradnja na visokom je nivou.

Naglasio je i značaj velike nemačke podrške uvođenju modela dualnog obrazovanja u Srbiji koje omogućava školovanje kadrova prema potrebama privrede.

„Dijaspora je vrlo važna spona za umrežavanje kompanija, ulaganja i unapređenje poslovnih veza. Pokrenuli smo posebnu digitalnu platformu u okviru projekta Poveži se Srbijo kako bi dijasporu umrežili sa privredom u zemlji i podstakli njihove investicije i saradnju zasnovanu na obostranom ekonomskom interesu“, istakao je Čadež.

Najavio je da će na proleće, prvo u martu u Štutgartu, a potom u maju u Berlinu biti organizovane za nemačke kompanije zainteresovane za ulaganje u Srbiji i na Zapadnom Balkanu, investicione konferencije koje PКS priprema u saradnji sa partnerskim nemačkim komorama.

Na ovim događajima biće predstavljen potencijal i konkretne mogućnosti za ulaganje i poslovanje.

Predsednik PКS je ukazao i na nemačku podršku regionalnim integracijama na Zapadnom Balkanu i istakao da će realizacija inicijative Otvoreni Balkan doprineti povezivanju i ekonomskom jačanju regiona i rešavanju otvorenih pitanja između Beograda i Prištine.

„Region kao celina biće atraktivniji za investitore i konkurentniji na globalnom tržištu“, poručio je predsednik PКS. Na prijemu u Ambasadi Srbije u Berlinu, prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, nemačkih institucija, poslovne zajednice i srpske dijaspore u Nemačkoj.

BONUS VIDEO: Berlinski zid

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare