Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež ocenio je danas da je za dalji oporavak i rast srpske ekonomije posebno važna podrška, i države i komore, velikim preduzećima koja su proteklih meseci tokom pandemije probleme rešavala uglavnom svojim sredstvima i sopstvenim snagama.

„Ako ne bude bilo mera kojima ćemo sada pomoći velikim preduzećima, ako ne postoji tržište, ako ne podstičemo tražnju, ako im ne pomognemo da dođu do novih poslova u zemlji i svetu, ni mali kao njihovi dobavljači, deo njihovog lanca i sistema, neće preživeti“, ocenio je Čadež prilikom današnje posete kompaniji „Zlatiborac“.

Mere koje je država proteklih meseci preduzela, ocenio je Čadež, održale su ekonomski sistem Srbije, sačuvale mala i srednja preduzeća od propadanja, ali na red je, kaže, došla i podrška velikima, i to zajedničkim angažovanjem Vlade i komore, u komunikaciji sa vladama drugih zemalja, kaže se u saoopštenju PKS.

„Moramo im pomoći ciljanim merama koje će im olakšati poslovanje i u zemlji i inostranstvu, podsticati tražnju, otklanjati prepreke za nastavak izvoza na već osvojenim tržištima i otvarati vrata novih, pomoći im u organizaciji digitalnih susreta sa partnerima iz sveta, u situaciji kada su sajmovi otkazani i mogućnosti za direktnu komunikaciju privrednika ograničene“, smatra predsednik PKS.

Čadež je najavio skore razgovore, već sledeće nedelje, sa Crnom Gorom, koja jedina u regionu još drži blokadu na uvoz mesnih proizvoda iako je afrička kuga ođavljena, kao i sa Kosovom, oko rešavanja starog problema usklađivanja veterinarskih sertifikata za meso i mesne prerađevine.

Važno je, rekao je, i da država i komora zajednički pomognu povratak naših kompanija punim kapacitetom na rusko i belorusko tržište, kao i da se ubrza sertifikacija izvoza na kinesko tržište, čime bi se odblokirao veliki tržišni potrencijal za izvoznike u industriji mesa i mesnih prerađevina.

Pomažući u rešavanju takvih problema velikih kompanija poput „Zlatiborca“ , pomažemo celom lancu njihovih dobavljača, od proizvođača sirovina, do kreativne industrije koja radi na dizajnu proizvoda, naglasio je predsednik Privredne komore Srbije.

Izrazio je posebno zadovoljstvo što je „Zlatiborac“, uprkos svim problemima proteklih i ove godine, od afričke kuge, preko regionalnih barijera do pandemije, u julu i avgustu vratila svoju prodaju na nivo pre korone.

Takođe i to što će ta kompanija biti deo akcije „Stvarano u Srbiji“, kandidovati svoje proizvode za žig „Čuvarkuća“ i učestvovati u programu „Moja prava plata“, za koje su zainteresovane sve kompanije sa kojima je u Zlatiborskom okrugu prethodnih dana razgovarao, od „Sirogojna“, „Matisa“, do kompanija iz „Alco grupe“ Miroljuba Aleksića.

Potvrđujući interesovanje „Zlatiborca“ za učešće u ovim programima koji podstiču domaću proizvodnju i prodaju domaćih proizvoda i novo zapošljavanje, generalni direktor Dušan Knežević istakao je dosadašnju dobru saradnju sa Privrednom komorom Srbije i podršku koju privreda ima od svoje poslovne asocijacije.

„Privredna komora Srbije, od dolaska gospodina Čadeža na njeno čelo, postala je jaka potpora privrednicima i baveći se punim kapacitetom svojim poslom izrasla je u efikasan servis i veliku podršku kompanijama pojedinačno i privredi u celini“, rekao je Knežević, navodi se u saopštenju.

Podsetio je posebno na pomoć tokom pandemije, od dnevnih informacija, preko rešavanja problema u tekućem poslovanju, podrške realizaciji izvoznih poslova do angažovanja u uspostavljanju zelenih koridora.

„Uz podršku komore, sopstvenim snagama, reorganizacijom i prilagođavanjem novonastalim uslovima, posebno u proizvodnom procesu, uspeli smo da sačuvamo zdravlje naših zaposlenih, da sačuvamo radna mesta, kao i da obezbedimo kontinuirano i kvalitetno snabdevanje naših potrošača i kupaca u zemlji i regionu“, naglasio je Knežević.

Mere vlade ocenio je značajnim za očuvanje likvidnosti, ali i objasnio da “Zlatiborac” nije koristio direktnu pomoć u vidu minimalne zarade, ne opterećujući budžet i dajući tako šansu drugim, manjim i ugroženijim kompanijama.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)