Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Direktor Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da je inicijativa mini Šengen odmakla najdalje od svih prethodnih inicijativa.

On je sinoć, govoreći na „Beogradskoj NATO nedelji“ koju je onlajn organizovao CEAS rekao da nema ekonomske saradnje bez zajedničkog interesa, što je zdrav način da se objedini region i pošalje poruka EU da srpska ekonomija ima benefite.

Kako je rekao, naredni korak je da se od Brisela traži da promeni pristup u proširenju Zapadnog Balkana i da počne ovaj deo Evrope da tretira kao suštinski deo šire ekonomske zone.

„EU mora još jednom da potvrdi da smo deo buduće Evrope, a ne da nas tretira kao zemlje trećeg sveta. To je ideja koja stoji iza inicijative, iza naše saradnje“, rekao je Čadež.

Kada se radi o članstvu u NATO-u, on kaže da postoji jasan stav poslovne zajednice o evrointegracijama i članstvu u NATO-u da je to korisno za ekonomiju.

Prema njegovim rečima, ne postoji bolja investicija od investicije u region, zbog čega je važno da se inicijativa pogura.

Bivši minister spoljnih poslova SR Jugoslavije posle petooktobarskih promena Goran Svilanović rekao je da je potrebno nastaviti regionalnu ekonomsku saradnju i regionalnu političku i bezbednosnu saradnju.

Svilanović je naveo da je regionalna saradnja na polju ekonomije direktno povezana sa regionalnom saradnjom u oblasti bezbednosne saradnje.

On je podsetio da se na nedavno održanom samitu u okviru Berlinskog procesa u Sofiji šest ekonomija dogovorilo da formira zajedničko regionalno tržište.

Svilanović je istakao da su se tri zemlje koje su deo inicijative mini Šengen, odnosno Srbija, Albanija I Severna Makedonija, dogovorile da se kreću još brže i ubrzaju te korake.

Komentari

Svi komentari (1)