Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ / nr

Kompanije koje su, tokom vanrednog stanja, smanjile obim rada, poslale radnike kući sa platama, ali ih nisu otpustile, deo su vratile na posao otkako su najavljene ekonomske mere države, istakao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

„Otkako je Srbija u vanrednom stanju, 1.038 kompanija delimično je obustavilo rad“, istakao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Od tog broja, oko 30 odsto kompanija je potpuno obustavilo aktivnosti, dok su  ostali smanjili po jednu smenu ili smanjili poslovanje.

„U tim firmama je ukupno zaposleno 11.928 ljudi. Broj radnika vraćenih u te kompanije, otkako su najavljene državne mere je 5.265. Čak su kompanije zaposlile 120 novih radnika. Taj trend nismo videli pre deset dana i to polako počinje da se menja, ne u nekom masovnom broju i obimu, ali je rezultat najave kakve će mere biti“, rekao je predsednik PKS.

 Prema rečima Čadeža, od 9. marta do 6. aprila u blokadi je ostalo 954 privrednika.

„Oni nisu uspeli da se izvuku. Ukupan iznos blokade je 688,3 miliona dinara. Najviše je blokiranih preduzetnika, a potom preduzeća. Za njih od ponedeljka počinje nova nada i od tada mogu da računaju kako da se povrate“, rekao je Marko Čadež. 

On je apelovao na privrednike da budu maksimalno solidarni u ovoj teškoj situaciji, kako ne bismo došli u još težu situaciju.

„Zamolio bih privredne subjekte da dobro razmisle kada povlače nečiju menicu ili ne žele da produže rok isplate dugovanja i da budu maksimalno solidarni“, poručio je Čadež.