Dejan Bulatović Foto:Marija Đoković/FoNet

Odluka Vlade o ograničenju cena svinjskog mesa i marže pri prodaji pilećeg mesa će samo privremeno omogućiti niže maloprodajne cene, ocenio je danas potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dejan Bulatović.

Prema njegovoj proceni, dugoročno će biti nastavljeno uništavanje stočara, što vodi daljem gašenju stočarskih farmi, povećanju zavisnosti od uvoza mesa, nekontrolisanom povećanju cena i na kraju još većem udaru na standard naroda.

Proteklih 10 godina lošom i neplanskom agrarnom politikom uništeno je više od 40 odsto stočarskih farmi, podsetio je Bulatović, koji od Ministarstvа poljoprivrede zahteva da napokom zaštiti stočare, tako što će doneti odluku o minimalnoj otkupnoj ceni domaće stoke žive vage.

On smatra da minimalna cena tovljenika treba da bude265 din/kg, cena prasadi 340 din/kg, cena ovаcа 180 din/kg, cena jagnjadi 350 din/kg, cena brojler pilića 200 din/kg, dok cena junadi žive vage treba da bude minimum 380 din/kg.

Poslednji je trenutak da Vlada i Ministarstvo poljoprivrede donesu odluku kojom će uraditi nešto za domaće stočarstvo, poručio je u saopštenju Bulatović.

Srbija treba da izvozi, a ne da uvozi meso. Stočarstvo treba da bude deo rešenja i zamajac razvoja poljoprivrede, a ne problem. Za to je potreban jasan plan razvoja stočarstva koji se zasniva na direktnim subvencijima i garantovanim otkupnim cenama, zaključio je Bulatović.

BONUS VIDEO Anketa – Pitali smo građane, šta su primetili da je najviše poskupelo na pijaci?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar