Ana Brnabić Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je predlog Zakona o upravljanju privrednim društvima, za koje opozicija smatra da omogućava privatizaciju javnih preduzeća i nacionalnih parkova, jedna od tri ključne preporuke Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Brnabić je za televiziju Pink rekla da je to predviđeno i Strategijom državnog vlasništva i upravljanjem privrednim subjektima koja je usvojena 2021. godine.

„Da su čitali, znali bi. To je jedna od tri ključne preporuke MMF-a koja je utvrđena polaznim osnovama koje je vlada usvojila krajem 2020. godine. Toliko o tome koliko smo mi iznenadili nekoga time. To je bilo na javnoj raspravi mesec dana, početkom ove godine“, kazala je Brnabić.

Zakonom o javnoj svojini koji je trenutno na snazi, kako je dodala, utvrđeno je da se prirodna bogatstva i dobra u opštoj upotrebi ne mogu otuđiti, već da mogu biti isključivo i samo u javnoj svojini.

Sa druge strane, Brnabić navodi da je Zakonom o privatizaciji već propisano da se imovina u preduzećima i drugim pravnim licima, uključujući i javna preduzeća, može privatizovati.

„Da smo želeli da prodamo, mi smo mogli već da prodamo“, rekla je Brnabić.

PROČITAJTE JOŠ

Komentarišući ocenu opozicije da će novim predlogom zakona biti privatizovana javna preduzeća, Brnabić kaže da „nikom normalnom tako nešto ne može da padne na pamet“.

„Može da padne na pamet samo onome ko bi tako nešto uradio da je na vlasti, a takve stvari su radili kada su bili na vlasti“, rekla je ona.

Govoreći o zahtevima sa protesta „Srbija protiv nasilja“, ona je ponovila da će se vlast menjati samo na izborima i ponovila da je spremna da podnese ostavku.

„Ja nemam problem da dam ostavku na mesto predsednika Vlade, (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić onda ima ustavno ovlašćenje ili da da mandat nekome drugome da napravi Vladu i da ima većinu u skupštini, ili da idemo na izbore. Pošto nećete izbore i kažete da ih ne tražite, kako onda mislite da to funkcioniše“, upitala je ona.

Upitana o lutki predsednika Srbije Aleksandra Vučića koja je bila „obešena“ tokom protesta, Brnabić je navela da su predstavnici opozicije tražili da osoba koja je nosila tu lutku bude uhapšena, dok sada smatraju da tu nema krivičnog dela.

„Očekujete da uhapsimo zato što ste tada podmetali da smo mi stavili nekoga da nosi tu lutku, a onda kažete da to nije krivično delo“, rekla je ona.

BONUS VIDEO Tiha privatizacija delova EPS-a: Mađarska kompanija želi suvlasništvo nad 11 srpskih hidroelektrana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare