Ana Brnabić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je da su po njoj najveći izazovi sa kojima će se suočiti privreda Srbije nedostatak radne snage i obezbeđivanje energetske stabilnosti.

„Strukturno i suštinski najveći izazovi su nedostatak radne snage i energetika“, kazala je Brnabić na predstavljanju „Bele knjige 2021“ Saveta stranih investitora.

Ona je istakla da je nužno da se dalje ide u reformu obrazovnja, odnosno da se nastavi podrška dualnom obrazovanju.

„Drago mi je što smo dualno obrazovanje uveli i na fakultete i moramo da vidimo dodatno sa privredom kako može da se uključi u taj sistem, kako u srednjoj školi, tako i na fakultetima“, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, otvara se i 12 trening centara za obuke, dokvalifikacije i prekvalifikaciju radnika za radna mesta koja su potrebna na tržištu.

Naglasila je da je jako važno da Vlada Srbije nastavi sa „targetiranjem mera za povratak dijaspore“, precizirajući da to dobro ide kada je reč o visoko obrazovanim kadrovima, ali da je veliki problem i dalje povratak vodoinstalatera, varilaca, električara, vozača.

Ocenila je da je potrebno napraviti i fleksibilnije tržište rada u domenu izdavanja radnih dozvola i dolazaka ljudi iz regiona i inostranstva na rad u Srbiju.

Kada je reč o energetici, Brnabić je navela da je ta oblast veliki izazov u svakom smislu i to po pitanju nedostataka električne energije i gasa, o čemu mora da se proaktivno razmišlja, kako se ne bi kao problem javilo u budućnosti.

Bonus video: Žaklina Tatalović u klinču sa Anom Brnabić – Ko tu zapravo laže i šta je po sredi sa Vladom Srbije!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare