Miša Brkić. MIŠKOVIĆ, Nevinost Miškovića – razbijanje mita o borbi protiv korupcije, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Miša Brkić Foto: Nova S

Ako kompanija Ziđin odbije predlog Ministarstva rudarstva i energetike o kolektivnom ugovoru, sindikati će nastaviti sa nekom vrstom protesta, najavio je Časlav Gavrić, predsednik sindikata Nezavisnost u Ziđinu. Ekonomski novinar Miša Brkić kaže da poslodavac ima pravo da kaže “zaboravite na ta istorijska radnička prava” iz vremena socijalizma i samoupravljanja.

Resorna ministarka Dubravka Đedović predložila je da do kraja januara bude na snazi Pravilnik o radu koji predlaže Ziđin, dok dve strane reše nesuglasice, a ukoliko dogovor ne bude postignut od 1. februara na snagu će stupiti stari Kolektivni ugovor koji kompanija Ziđin odbija da obnovi. Sindikati su prihvatili taj predlog i obustavili proteste, ali još se čeka izjašnjavanje Ziđina.

PROČITAJTE JOŠ

U slučaju da kompanija odbije “svakako da će sindikati nastaviti sa nekom vrstom protesta”, kaže Gavrić.

“Nadamo se da će resorno ministarstvo da se ozbiljnije uključi u priču”, rekao je on.

Gavrić naglašava da je kolektivni ugovor iz 2018. bio sastavni deo tenderske dokumentacije koji je kineska kompanija preuzela i saglasila se s tim.

Opširnije pročitajte na N1.

BONUS VIDEO Eksplozija na pumpi u Ziđinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare