Foto: Privatna arhiva, Shutterstock

Za sve one koji žive u Beogradu stigla je loša vest – počev od februara, određene stavke na računu za infostan koštaće više. Naime, najnovijom odlukom poskupljuju voda, grejanje, kanalizacija, kao i stavka koja se zove “pogonska spremnost sistema”. Branka N, čitateljka Nova.rs koja živi u stanu od 36 kvadrata na Konjarniku, do sada je račun za infostan plaćala oko 6.300 dinara. Izračunali smo: kolika će joj “čestitka” stići u martu?

Od 1. februara cena vode u Beogradu biće uvećana za 12,5 procenata, dok će cena daljinskog grejanja biti veća za pet odsto. Prema tome, kubik vode će od narednog meseca koštati 66,80 dinara, umesto dosadašnjih 59,46, dok će cena grejanja po kvadratu sa sadašnjih 119,39 skočiti na 125,22 dinara. U sve iznose uračunat je i PDV.

Pročitajte još:

Takođe, od februara će biti skuplje i odvođenje otpadnih voda, odnosno kanalizacija, koju Beograđani trenutno plaćaju 24,04 dinara po kubiku. Od sledećeg meseca, ova cifra će biti veća za tri dinara. Fiksna naknada koja se zove „pogonska spremnost sistema“ će od februara koštati 147,02 dinara, umesto sadašnjih 130,68.

Čitateljka našeg portala Branka N. živi u stanu od 36 kvadrata i njen račun za infostan u kom ima centralno grejanje, do sada je iznosio oko 6.300 dinara.

Međutim, ova cifra će se već u martu, kada joj bude stigao februarski račun, promeniti.

Foto: Shutterstock

Branka, budući da živi sama, za mesec dana u proseku potroši oko 5,66 kubika vode. Do sada ju je to koštalo oko 340 dinara, međutim nakon poskupljenja, ovo će koštati oko 380 dinara.

U skladu sa kvadraturom stana, naša čitateljka je grejanje, koje se, iako se ne koristi 12 meseci, plaća preko cele godine, plaćala oko 4.330 dinara. Kada ono bude poskupelo, ova stavka na računu će se popeti na oko 4.510 dinara.

Kada je reč o kanalizaciji, koja se takođe naplaćuje po potrošnji vode, Branka je mesečno za ovu stavku na računu izdvajala oko 140 dinara. Nakon poskupljenja, koštaće je nešto preko 150 dinara.

Foto: Shutterstock

Prema tome, umesto dosadašnjih 6.300 dinara, Branka će račun za infostan ubuduće plaćati oko 6.520 dinara.

„Ovo realno nije veliko poskupljenje, ali trenutno važi ono: ‘malo li je na ovu skupoću’. Skače cena struje, gasa, sad infostan koji već plaćam 6.000 dinara, što je mnogo, budući da nas ne greju tokom cele godine. Malo po malo i mesečno sve više para odlazi na plaćanje računa. Inflacija je podigla cene svega, plate miruju, a kvalitet života opada”, kaže naša čitateljka.

Međutim, ovde Brankinim nevoljama sa računom za infostan možda i ne bude kraj, budući da u Programu poslovanja JKP „Beogradske elektrane“ za 2023. godinu stoji da će, „ukoliko u toku 2023. godine dođe do povećanja cena energenata, što je već izvesno, biti potrebno izvršiti još jednu korekciju cena toplotne energije, primenom metodologije koju je donela Vlada Srbije, vodeći računa o platežnoj sposobnosti stanovništva“.

BONUS VIDEO Da li ste ga nešto razumeli? Predsednik Regulatorne komisije za energetiku „objasnio“ novu formulu za račune

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare