Foto: Nova.rs

Oko 70 borskih preduzetnika održalo je danas miran protest ispred zgrade Gradske uprave Bora tražeći od države da se oslobode plaćanja poreza. Preduzetnici su naglasili da će uskoro biti primorani da prodaju sve što imaju kako bi platili dugovanja koja nisu nastala njihovom greškom. Oni ističu da ne traže milostinju već samo pravo da rade i privređuju, kako ne bi ostali na ulici.

„Želimo da na miran način ukažemo koliko je ljudi u problemu. Pomoć koju nam je grad pružio ni blizu ne pokriva naše gubitke a pomoć koju je nam je država prošle godine dala počeli smo da vraćamo od februara. Ne želimo nikakvu milostinju samo tražimo da radimo“, kaže Jovanka Tamburić, vlasnica picerije Kasper.

Ona ističe da su preduzetnici u bezizlanoj situaciji.

„Ako radiš ideš u zatvor a ako ne platiš porez isto ideš u zatvor. Za pomoć koju nam država sada nudi je potrebno da platimo sve poreze da bismo je dobili a mi ne radimo. Tako da će veoma malo broj ugostitelja moći da računa na tu pomoć. Zahtevamo da radimo kao i svi u ovoj zemlji, ili da nam se otpišu svi porezi , sva dugovanja nastala zbog nesposobnosti države da organizuje lečenje i zaštitu svojih građana“, dodala je Jovanka.

Miloš Matović, vlasnik Birhausa i noćnog kluba Midnight kaže da samo traže da rade normalno jer ovako više ne mogu da opstanu.

„Svi nameti se naplaćuju a ne možemo da privređujemo. Šest meseci radimo skraćeno a sada nam je totalno zabranjen rad. Svi drugi lokali su puni Lidl, Maksi, vidite slike svakog dana i stvarno ne znam ako se samo kod nas širi zaraza“, kazao je Matović.

Grad Bor je pripremio paket mera podrške lokalnim preduzetnicima koje su u pripremi i naći će se na sledećoj Skupštini grada.

„Reč je o tome da je grad sve privrednike oslobodio plaćanja lokalnih komunalnih taksi kao I da je smanjio namet za zauzeće javnih površina u iznosu od 99 odsto na period od šest meseci. Upravo sagledavamo mogućnosti i za još jednu meru koja se odnosi na to da se donose i odluka o oslobođenju plaćanja zakupa prostora u vlasništvu grada“, kazao je Danijel Aleksić, član gradskog veća.

On je dodao da je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić sa saradnicima održao u nekoliko navrata sastanke sa pojedinim lokalnih preduzetnika na kojima su I dogovorene sve ove mere podrške I pomoći u prevazilaženju posledica pandemije virusa korona. Aleksić je kazao I da gradu Boru nije stigao nijedan zvaničan zahtev za satanak sa nijednom od organizacija.

S. J.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar