Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević posetio je opštinu Aleksandrovac, gde je obišao više sela pogođenih nevremenom i poljoprivrednicima sugerisao da osiguraju svoje useve.

Bogićević je razgovarao sa lokalnim stanovništvom o šteti pričinjenoj usled nevremena i istakao da su klimatske promene dovele do toga da je vreme nepredvidivo i da poljoprivreda „nema više ništa od gledanja u nebo“.

„Ono što je bitno jeste da se mere koje država pruža što više koriste, prevashodno osiguranje useva i nabavke protivgradnih mreža“, istakao je Bogićević.

Kako je kazao, većina poljoprivrednih gazdinstava koje je danas obišao nije osigurana, odnosno 90 odsto njih.

„Šteta je velika, uložen trud celih porodica je u 15 minuta nestao. Država daje 40 odsto premiju osiguranja, 30 odsto opština Aleksandrovac, što je 70 odsto. Moraju da se naviknu da ovaj svoj trud osiguraju da ne bi došlo do situacija gde ne možemo ništa da učinimo“, kazao je Bogićević u izjavi novinarima.

Nakon obilaska poljoprivrednih gazdinstava, Bogićević je obišao i vinariju „Ivanović“ jednu od, kako je sam rekao, boljih vinarija ne samo u župskom kraju, već i u celoj Srbiji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare