Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

U Blacu je otkazana tradicionalna privredno-kulturna manifestacija "Dani šljiva 2021" koja je trebala da se održi u tom kraju u avgustu, saopštili su iz lokalne samouprave u tom mestu. Glavni uzrok je grad koji je potamanio ceo rod šljive.

Dani šljiva, koji je trebalo da se održe po 19. put, otkazani su zbog nezapamćene nepogode praćene gradom koja je uništila celokupan ovogodišnji rod šljiva i drugog voća u tom kraju.

Prema proceni opštinske komisije, šteta od grada je premašila dva godišnja budžeta te opštine i iznosi nešto više od 820 miliona dinara.

Umesto održavanja manifestacije, lokalna samouprava je uputila i molbu za pomoć Vladi Srbije kako bi poljoprivrednim proizvođačima i voćarima iz blačkog kraja gubitak bio bar delimično nadoknađen.

Procenjuje se da u opštini Blace ima oko dva miliona stabala šljiva, a popularni „Dani šljiva“ ranijih godina okupljali su tokom tri dana trajanja najveće proizvođače šljiva iz Srbije, ali i na desetine hiljada posetilaca iz Toplice, Srbije i iz susednih država.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar