Biznis i pandemija: Izbor delatnosti prema korona merama

Biznis 18. Feb. 202119:44
Share:
Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Tokom 2020. godine svoju osnovnu delatnost promenilo je ukupno 2.186 preduzeća i još 2.499 preduzetničkih radnji, potvrđeno je za portal N1 u Agenciji za privredne registre. Iako nisu poznati razlozi zbog kojih su svi ovi vlasnici firmi odlučili da u svoje poslovne podatke upišu novu šifru, za pojedine se sa sigurnošću može potvrditi da je uzrok bila - pandemija koronavirusa.

Zatvaranje restorana za goste tokom jednog perioda prošle godine nateralo je ugostitelje da se dovijaju i posao održe prebacujući se na dostavu hrane. Od kada su se, po isteku vanrednog stanja, u restorane, kafiće i kafane vratili i gosti, uvedeno je ograničenje koliko sme da ih sedi za jednim stolom, na kolikoj razdaljini ti isti stolovi moraju da budu udaljeni, koliko ljudi istovremeno može da boravi u jednom zatvorenom prostoru. Uz to, ograničeno im je radno vreme, podseća N1.

Objekti brze hrane, pak, nisu uvek imali isti tretman kao restorani i kafići, pa su u određenom periodu imali i duže radno vreme, a bilo im je omogućeno da rade i vikendom, kada su drugi bili zatvoreni.

Jedna plaćena, ostalo još 23 rate: Mogu li privrednici da namire odložene poreze

Sve ovo uticalo je da veliki broj ugostitelja omogući dostavu hrane, u šta su se uključili čak i pojedini hoteli iz velikih svetskih lanaca, ali i da otvore poseban „šalter“ za isporuku hrane za nošenje, bez ulaska u restoran.

Prema podacima APR u Srbiji su se novi preduzetnici, tokom 2020. godine, najviše registrovali upravo za delatnost restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata – ukupno njih 1.746.

I kada je reč o preregistraciji postojećih preduzetnika, na prvom mestu je upravo ova delatnost – 193 već postojeća preduzetnika promenilo je svoju šifru delatnosti u novu koja se odnosi na pokretne ugostiteljske objekte.

Kod preduzeća je situacija nešto drugačija, mada je i tu ova delatnost u vrhu kod novoosnovanih firmi – na 6. mestu top deset delatnosti kod novih preduzeća – ukupno ih je u 2020. godini osnovano 327.

Kod preregistracije, pak, preduzeća su se uglavnom odlučivala da u registar upišu šifru “nespecijalizovana trgovina na veliko”,  za šta se odlučilo ukupno 225 firmi tokom prošle godine. Slede “konsultantske aktivnosti u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem” (94 preregistrovane firme), pa “izgradnja stambenih i nestambenih zgrada” za šta se opredelilo 88 preduzeća.

Preregistrovali se na hranu

Šifru pretežne delatnosti menjala su i pojedina trgovinska preduzeća.

Naime, tokom pandemije, iz ugla trgovaca, najbolje su poslovale prodavnice prehrambene robe. Na njih se odnosilo i najmanje ograničenja u svim do sada sprovedenim merama za prevenciju širenja koronavirusa – ove trgovine radile su i vikendom – kada druge nisu smele, a poslednje potrošače ispraćale su uveče u 21 čas, kada su su sve druge prodavnice morale ključ u bravu da stave već u 17 časova.

Sve ovo prepoznao je i jedan poznati trgovinski lanac uglavnom kozmetičkih proizvoda, koji se preregistrovao još tokom vanrednog stanja, izbrisavši  „trgovinu na malo kozmetičkim i toaletnim proizvodima u specijalizovanim prodavnicama“ i upisavši za svoju pretežnu delatnost – „ostala trgovina na malo hranom u specijalizovanim prodavnicama“. Naravno, ovaj trgovac je u svojim rafovima, uz ostale proizvode, već imao i određene vrste specijalizovanih prehrambenih proizvoda.

Šta je gradski hotel

Preregistracijom osnovne delatnosti pojedini hoteli upisali su se na spisak onih koji će ipak imati pravo na subvenciju države.

Država je, naime, najavila u okviru trećeg paketa pomoći privredi, novu subvenciju za gradske hotele. Ona će biti u istom iznosu kao i prošlogodišnja: 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi.  Na nju, ni ovaj put, kao ni prošli, pravo neće imati vlasnici apartmana, motela, hostela, vila, prenoćišta i drugog nekategorizovanog smeštaja.

Upravo ovo je bio razlog što su pojedini vlasnici ovih objekata, koji nisu gradski hoteli, još prošle godine promenili svoju pretežnu delatnost, upisavši u Registar privrednih društava šifru 5510, osiguravši time sebi – pravo na državnu pomoć.

Šta sme po zakonu

Zakon o privrednim društvima zahteva od preduzeća da, prilikom registracije, upišu jednu šifru za pretežnu delatnost kojom će se baviti. Međutim, isto tako se navodi da firma može da obavlja i sve druge delatnosti koje nisu zakonom zabranjene, bez obzira što za nju nisu registrovane. Posebnim zakonom može se usloviti registracija ili obavljanje određene delatnosti izdavanjem prethodnog odobrenja, saglasnosti ili drugog akta nadležnog organa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram