Shutterstock/Andrey Popov

Stvarnost je demantovala očekivanja Beograđana da će ovogodišnji porez na imovinu plaćati u istom iznosu kao i lane. Štaviše, pojedini žitelji Beograda ovih dana dobijaju poreska rešenja veća i za više od 10.000 dinara.

Redakciji N1 javili su se čitaoci iz Beograda koji su dobili poreska rešenja na imovinu koja glase na znatno veće iznose u odnosu na prošlogodišnja.

Jedan čitalac navodi da mu je mesečna rata oko 2.000 dinara veća, što čini 8.000 dinara više na ime celog poreza, piše N1.

„Rešenja su prvo kasnila, a sada kada su krenula da stižu, nerealno su viša u odnosu na prošlu godinu, odnosno polja za amortizacoju i prosečnu cenu po kvadratnom metru prazna i to implicira da amortizacija uopšte nije uračunata“, požalio nam se jedan čitalac.

A, čitateljka koja živi u opštini Zvezdara, kojoj pripada Dravska ulica, dobila je ratu gotovo 3.000 dinara veću – što znači da joj je godišnji porez na imovinu uvećan gotovo 12.000 dinara.

Foto: Shutterstock

„Poreska osnovica za stan mi je ista i ove i prošle godine, a iznos poreza bez umanjenja 60.000 dinara. Na to idu umanjenja po osnovu poreskih oslobođenja – prošle godine sam imala 50 odsto poreskog oslobođenja i platila sam porez po rešenju nešto manji od 30.000 dinara. Sada sam dobila da platim više od 40.000 dinara. Pitala sam ih šta se desilo, zašto nemam više 50 odsto poreskog oslobođenja pošto sam prijavljena na ovoj adresi. Kažu, po zakonu jeste 50 odsto poresko oslobođenje, ali to može da bude maksimalno 20.000 dinara“, priča ova čitateljka.

Kako navodi – samo su joj poresku osnovicu umanjili za tih 20.000 dinara i ostatak je morala da plati.

Zakon o porezima na imovinu, naime, predviđa da „utvrđeni porez na kući za stanovanje ili stanu u kojem stanuje obveznik i u kojoj je prijavljeno njegovo prebivalište umanjuje se za 50 odsto, a najviše 20.000 dinara“.

Suština je, zapravo, da je ona i ove i prošle godine imala poresko oslobođenje od 20.000 dinara, ali je zbog postojanja jedne druge odluke Grada Beograda – da porez građanima ne sme da bude više od pet odsto uvećan u odnosu na godinu pre – lane dobila manji iznos na poreskom rešenju.

Šta se, u stvari, desilo

Grad Beograd nije prošle godine usvojio odluku o prosečnoj ceni kvadrata, a po zakonu je to trebalo da učini do 30. novembra, pa se, po Zakonu o porezima na imovinu, računa da su cene iste kao godinu pre.

O ovome je portal N1 pisao, pretpostavljajući da bi ovogodišnja poreska rešenja upravo iz tog razloga trebalo da budu u približno istom iznosu kao lanjska.

Međutim, poreznici su iskoristili činjenicu da Grad nije usvojio još jednu odluku, koja je proteklih godina uobičajeno pratila odluke o prosečnoj ceni kvadrata u glavnom gradu, a to je ona koja se odnosi na obavezu da iznos poreza sme maksimum pet odsto da bude veći u odnosu na godinu pre.

PROČITAJTE JOŠ

Takva odluka poslednji put je doneta krajem 2022. godine i odnosila se na porez razrezan za 2023. godinu.

Pošto nije bilo odluke o prosečnoj ceni kvadrata – poreska osnovica se, po zakonu, morala obračunavati u istom iznosu kao za godinu pre.

„Ako jedinica lokalne samouprave nije objavila prosečne cene u roku propisanom ovim zakonom (30. novembar), osnovica poreza na imovinu jednaka je osnovici poreza na imovinu te, odnosno odgovarajuće nepokretnosti u toj zoni obveznika koji ne vodi poslovne knjige za tekuću godinu, za odgovarajuću korisnu površinu“, stoji u Zakonu o porezima na imovinu.

Koliko iznosi cena kvadrata po odluci Grada Beograda iz oktobra 2022. koja se odnosi na porez za 2023, a sada i za 2024. možete pročitati OVDE.

Opširnije čitajte na sajtu N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare