Nebojša Atanacković Foto: Medija centar

Proizvodnja u firmama u Srbiji koje su počele da rade posle ukidanja vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa još nije dostigla nivo koji je imala pre toga, a privrednici strepe i zbog tekućih problema, ali i od mogućih nepredviđenih okolnosti, rekao je danas počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

On je rekao da su se privrednici obradovali kada je Vlada Srbije objavila da će pomoći privredu i građane sa 5,1 milijardu evra jer su mislili da je to „puno para“.

„Ispostavilo se da je, osim pomoći u tri minimalne zarade za radnike, ostatak podrške u dve milijarde evra garancija za kredite, a oni se ne mogu dobiti po lakim uslovima“, rekao je Atanacković.

Banke, prema njegovim rečima, traže skoro iste uslove kao i za kredite bez garancije jer država garantuje za 80 odsto iznosa dobijenih sredstva, a ostatak je rizik banke.

Dodao je da banke prilikom odobravanja pozajmice traže od firmi bilans stanja u poslednje dve-tri godine, da nisu bili blokirani računi, garanciju ličnom imovinom, podatke o nivou zaduženja i druge uslove.

Vlada Srbije je Uredbom o utvrđivanju garantne šeme kao mere podrške privredi zbog pandemije predvidela da za zanavljanja pozajmice ili novi kredit rok vraćanja ne može biti duži od 36 meseci sa grejs periodom od devet do 12 meseci.

Osim toga krediti se ne mogu koristiti za refinansiranje postojećih pozajmica kod banaka, kao ni za prevremenu otplatu drugih kredita. Uslov za dobijanje kredita pored menice korisnika kredita ili većinskog vlasnika je da ne isplaćuje dividendu, niti vraća pozajmicu osnivača.

Država bi, kako je rekao, trebalo da prati stanje u pojedinim sektorima i da „dorađuje mere podrške“.

„Privreda traži da se porez na dodatu vrednost (PDV) plaća posle naplate potraživanja, a ne odmah po obračunu i ispostavljenom računu“, rekao je Atanacković.

„Država obećala kredite od jedan, a banke zaračunaju još dva odsto kamate“

Suvlasnik subotičke firme Hemotehna za proizvodnju ambalaže Radovan Mijatović rekao je da je toj fabrici od 35 radnika neophodan, ne kredit za likvidnost, već investicioni, a da mu nije jasno da li se i na njih odnosi garancijska podrška države.

„Procedura za dobijanje kredita je komplikovana, nedelju dana pripremamo razne papire i to jako usporava naš rad i rast, što utiče i na poslovne partnere, pa se tako napravi ceo lanac blokada“, rekao je Mijatović.

Dodao je da je država obećavala kredite kao pomoć sa jedan odsto kamate, a da banke obračunaju još dva odsto.

Istakao je da u Srbiji postoje dve privrede, jedna koja posluje sa državom i bliska je vladajućoj partiji (SNS), a preostala nema nikakve privilegije.

Mijatović je rekao da u ovim uslovima pandemije ne treba očekivati oporavak privrede pre kraja ove i početka sledeće godine.

„Obradovalo nas je otvaranje granica sa Kosovom, počeli smo da isporučujemo robu, ali stanje u privredi će dosta zavisiti od otvaranja granica u Evropi. Oporavak će biti težak jer već za dvadesetak dana počinju da teku sve obaveze, osim poreza i doprinosa na plate, a prihodi su mali“, rekao je Mijatović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar