Foto: privatna arhiva/Saša Đorđević

Koriste državnu pomoć, a otpustili su 350 radnika. Osim što dobijaju značajne subvenicije kao strani investitor, koje se mere milionima evra, Fabrika kablova PKC iz Smedereva dobija od države i po pola minimalca za svakog zaposlenog u sklopu "kovid pomoći" privredi. Osnovni uslov za ovu pomoć jeste da kompanija nije otpustila više od 10 odsto radnika uoči pandemije. Otkaze u smederevskom PKC dobilo je više od 10 odsto radnika, ali - sva pomoć je po propisima.

Sudeći prema poslednjim dostupnim podacima iz završnih računa kompanije, ovaj procenat mogao bi da bude i duplo veći. PKC, naime, upošljava 1.538 radnika, a otkaze je, samo tokom marta i aprila, dobilo 350 ljudi.

Jedan od bivših radnika, Saša Đorđević, prosledio nam je fotografiju mejl dopisa koji su zaposleni dobili 7. maja. Iz njega se vidi da je fabrika ušla u sistem državne pomoći za saniranje posledica pandemije koronavirusa.

Ovaj paket državne pomoći kod velikih kompanija podrazumeva uplatu polovine minimalne zarade za svakog zaposlenog, tokom tri meseca, za razliku od malih i srednjih preduzeća koji dobijaju po tri cela minimalca po radniku.

 

 

Foto: Privatna arhiva

 

A sve je po propisima

Iako se čini da je ovo kršenje propisa, čini se da su u ovoj priči svi „pokriveni“ osim – radnika.

Podsetimo, prva grupa radnika u ovoj fabrici, njih 150, otpuštena je polovinom marta. U drugoj grupi koja je o otkazima obaveštena uoči 1. maja, bilo je 200 ljudi.

Prva grupa radnika imala je ugovore na određeno sa samom kompanijom, i oni su otpušteni pre isteka ugovora.

Druga grupa je u fabrici radila preko agencije „Trenkvalder“. Oni imali ugovor na neodređeno vreme, ali sa agencijom, a ne sa kompanijom. U fabrici su radili kao – ustupljeni radnici, popularno nazvano „na lizing“.

Upravo u tim ugovorima „leži zec“.

Nevidljivi radnici za državu

Ni radnici na određeno, ni radnici „na lizing“ ne potpadaju u pomenuti uslov o „maksimalno 10 odsto otpuštenih zaposlenih“.  Praktično, prema državnoj uredbi koja reguliše ovu pomoć, oni se ni ne smatraju zaposlenima!

„Privredni subjekti u privatnom sektoru mogu da koriste fiskalne pogodnosti i direktna davanja propisana ovom uredbom pod uslovom da počev od 15. marta 2020. godine pa do dana stupanja na snagu ove uredbe nisu smanjivali broj zaposlenih za više od 10 odsto, ne računajući zaposlene koji su sa privrednim subjektom u privatnom sektoru zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre 15. marta 2020. godine za period koji se završava u periodu od 15. marta 2020. godine pa do dana stupanja na snagu ove uredbe“, stoji u uredbi koja reguliše direktna davanja privrednicima u okviru „kovid pomoći“.

Iz ovoga proizilazi da se uslov o maksimum deset odsto otpuštenih odnosi isključivo na zaposlene po ugovorima na neodređeno, sklopljene direktno sa poslodavcem. To, opet, znači da se iz ovog uslova isključuju zaposleni na određeno, ali i svi oni koji su u fabriku došli da rade kao ustupljeni radnici preko agencija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare