Foto:N1

Sportski centar Ibar iz Kraljeva, krajem prošle godine poslao je dopis Gradu Kraljevu u kojem su tražili da im se iz budžeta odobri 6,2 miliona dinara za plaćanje električne energije. Razlog povećane potrošnje je kako su naveli u dopisu bio taj jer se u toku prošle godine u jednom delu hale sportova nalazio punkt za vakcinaciju. Međutim, u stavkama izvoda za 2021. godinu, jasno se vidi da taj novac nije uplaćen EPS. Pri tome, u izvodima stoji da je Sportski centar svakog meseca plaćao račune za struju.

Do trenutka zahteva da im se obezbedi dodatnih 6,2 miliona dinara, Sportski centar Ibar je sve račune za struju izmirivao redovno. S obzirom da su budžetski korisnici, svake godine se u budžetu opredeljuje i deo koji se odnosi upravo za plaćanje struje, pa se postavlja pitanje da li je punkt za vakcinaciju mogao da potroši više nego cela hala za godinu dana.

Zbog povećane potrošnje struje i energenata u Novoj hali sportova nastalih usled rada punkta za vakcinaciju, kao i početka rada renoviranog Atletskog stadiona tokom cele 2021. godine, šest a nekada i sedam dana u nedelji obavlja se vakcinacija stanovništva. U zimskom periodu su u toj prostoriji morali biti uključeni kaloriferi na struju, kao i frižideri u kojima se čuvaju vakcine. Sve je to povećalo potrošnju struje“, navodi se u dopisu koji 28. oktobra poslat Gradu Kraljevu.
Gradsko veće nekoliko dana kasnije 3. novembra donosi rešenje da se SC „Ibar“ iz tekuće budžetske rezerve uplati 6,2 miliona dinara, kako bi se obezbedila dodatna sredstva za plaćanje troškova utrošene električne energije i energenata. Novac koji je namenski uplaćen za struju, samo je za to i mogao biti utrošen. Ali u stavkama izvoda toga nigde nema.

„Tražili smo da nam se dostave svi računi za struju za poslednje tri godine. Nakon dobijanja dokumentacije, sabrali smo sve račune, po godinama i po objektima. Zanimljivo je da SC „Ibar“ u toku cele godine, nije imao dinar duga prema EPS. U momentu slanja zahteva i donošenja odluke od strane Veća, ova ustanova takođe nije imala dug za električnu energiju“, kaže Ivan Matović, odbornik Udruženja Starosedeoci Kraljeva za Nova.rs.

Nakon sabiranja pojedinačnih računa za protekle tri godine, vidi se da utrošena električna energija za protekle tri godine, pojedinačno za svaku, ne prelaze 5,7 milona dinara, pa je nejasno kako su „nedostajuća sredstva“ zbog povećane potrošnje, veća od ukupnog godišnjeg računa.

„Imajući u vidu da je vakcinacija počela u januaru 2021. godine, ispada da je račun veći za oko pola milona dinara u odnosu na 2019. Takođe smo sabrali račune i za Atletski stadion, jer je i to bio navodni razlog za povećanu potrošnju. Na ovom brojilu razlika između navedenih godina, bila je samo 7.000 dinara“, objašnjava Matović.
Kako Matović ističe, iz SC „Ibar“ su obrazložili da novac jeste delimično utrošen za plaćanje struje, ali da je deo novca otišao i za ugradnju led reflektora u novoj hali.
„Uvidom u dokumentaciju za nabavku reflektora, saznajemo da je 28 komada plaćeno 4, 7 miliona dinara, što je oko 170.000 dinara po jednoj svetiljci, ili ti 1.430 evra po reflektoru. Inače, reflektori su ugrađeni u prvom kvartalu prošle godine, kada je SC „Ibar“ takođe iz budžeta, uplaćeno 5 miliona dinara za ovu vanrednu nabavku. Najskuplji i mnogo kvalitetniji led reflektori ove snage, na tržištu koštaju tri puta manje“, kažu odbornik Ivan Matović.

Bonus video: Jeftina samo struja. Ostalo sve skuplje

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar