Foto: Tanjug/Tanja Drobnjak

Srbija intenzivno radi na povezivanju sa susednim državama, koje će omogućiti snabdevanje gasom iz novih izvora, izjavio je ministar energetike Aleksandar Antić koji u Bakuu učestvuje na sastanku Savetodavnog veća Južnog gasnog koridora.

Taj projekat će, prema njegovim rečima, imati značajan uticaj na snabdevanje gasom Zapadnog Balkana.

U tom smislu, kako je naveo ključno je povezivanje sa Bugarskom kroz izgradnju gasovoda Niš-Dimitrovgrad-Sofija, koji je podržala Evropska unija i za koji je obezbeđen grant u iznosu od 49,6 miliona evra.

„Uveren sam da ovi projekti koje ubrzano realizujemo sa partnerima sasvim jasno pokazuju našu stratešku opredeljenost ka diversifikaciji snabdevanja gasom, pri čemu želimo sigurnost i stabilnost u snabdevanju, ne samo Srbije već i čitavog regiona. U tom smislu, za nas je značajno povezivanje sa Južnim gasnim koridorom, koji smatramo važnim projektom za energetsku sigurnost Srbije i celog regiona Zapadnog Balkana“, istakao je Antić.

On je naveo da se interkonekcijom Bugarska-Srbija, čiji se završetak gradnje očekuje najkasnije početkom 2022. godine, zajedno sa povezivanjem Grčka-Bugarska, otvara mogućnost da se u budućnosti snabdeva i gasom iz Kaspijskog basena.

Srbija je, kako je podsetio ministar, izgradila linijsku deonicu gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom u dužini od 403 km, koji predstavlja nastavak gasovoda „Turski tok“.

„Ovaj projekat je za Srbiju od strateškog značaja i u toku 2020. godine izgradićemo i prateću infrastrukturu, uključujući i kompresorske stanice“, dodao je Antić.

Azerbejdžan je svake godine domaćin Ministarskog sastanka u okviru Savetodavnog veća za Južni gasni koridor, ukupne dužine od oko 3.500 km.