Foto:Promo

Jedan od retkih sektora koji je trenutno u usponu je energetika. Energetska kriza teško je pogodila Evropu što kompanije uključene u proizvodnju nafte i prirodnog gasa, kao što su Chevron i Exxon, u potpunosti koriste. Ove firme su prijavile rekordnu dobit u drugom kvartalu. Prema analitičarima, očekuje se da će taj sektor porasti 11% u narednih pet godina.

KapitalRS, za sve koji su zainteresovani da nauče kako da trguju cenom akcija naftnih kompanija na online berzi (takozvani finansijski ugovor za razliku, engl. CFD) ili jednostavno žele da prošire svoje znanje, pripremio je besplatni vodič “Kako trgovati cenom akcija”. Vodič je prilagođen svim nivoima znanja i možete ga preuzeti preko linka ispod.

Besplatni vodič “Kako trgovati cenom akcija” preuzmite ovde.

Tržišni uslovi za kompanije u tom sektoru su odlični i dok većina akcija ove godine pada, akcije Chevrona su skočile za 44%, a Exxona za zapanjujućih 69,8%.

Embargo EU na rusku naftu zbog invazije na Ukrajinu, pored odluke da se smanji uvoz ruskog prirodnog gasa, kumovao je energetskoj krizi. OPEC+, na čelu sa Saudijskom Arabijom i Rusijom, odlučio je na svom sastanku početkom ovog meseca da smanji proizvodnju za dva miliona barela dnevno. Smanjenje je iznenadilo tržišta i razljutilo, pre svega, predsednika SAD –a Bajdena, koji se nadao nižim cenama nafte uoči izbora u prvoj polovini novembra.

Besplatni vodič “Kako trgovati cenom akcija” preuzmite ovde.

Međutim, taj potez je oduševio energetske kompanije koje imaju koristi od većih cena nafte.

ExxonMobil, Chevron i Shell ostvarili su 46 milijardi dolara zarade u drugom kvartalu, te su ove tri kompanije postavile nove rekorde u pogledu kvartalnih zarada. Dok trgovci brinu o recesiji, niko nije zabrinut za finansijsko stanje energetskih kompanija.

Izvori: Bloomberg, CNBC

Ovaj tekst je pripremljen i odobren od strane investicionog savetnika, Svetislava Milutinovića, zaposlenog u Kapital RS Inc. a.d. Beograd, Severni bulevar 6, investicionog društva pod nadzorom Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije, broj dozvole: 5/0-02-672/18-16.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar