Šta jede Srbija: Uskršnje trpeze domaćica od 26 do 66 godina

Uskrs 23. apr. 202110:00 > 11:52
Podeli:
Foto: Privatna arhiva

Od mladih parova sa bebama, koji prvi put sami proslavljaju Uskrs, bez baba i tetki, deda i stričeva, do onih koji, takođe prvi put, na najveći hrišćanski praznik neće jesti pečeno jagnje. Šta jede praznična Srbija u četiri zida?

Domaćice i domaćini svih dobi, od dvadesetih do šezdesetih godina, podelili su sa nama fotografije svojih trpeza i svoje porodične priče koje, sve do jedne, imaju dve zajedničke stvari – obojena jaja i kovid-19.

Sara i Momčilo (26)

Foto: Privatna arhiva

Da nije vanrednog stanja, Momčilo bi verovatno bio kod svojih u Ivanjici, a Sara u Lazarevcu. Ovako, on ima baku koju ne želi da ugrožava pa je sa devojkom ostao u Beogradu. Ovim, kažu, počinju novu tradiciju, a društvo im pravi i ljubimica Nera. Na meniju su sarma, ruska salata, gulaš, piletina, paprika u pavlaci, plazma torta i gajba piva. Pa, može li bolje? „Većinu hrane su pripremile i poslale naše mame, a Sara je napravila naš omiljeni slatkiš koji smo počeli da jedemo još juče, nije moglo da čeka. Nadamo se da nastavak tradicije iduće godine neće biti karantinskog tipa“, kaže Momčilo.

Sanja (31)

Foto: Privatna arhiva

Sanja i njen muž bi sa malim sinom, u paralelnom univerzumu bez korone, otišli u zapadnu Srbiju kod njegovih i njenih roditelja. Sa njima bi bili i njegova sestra i zet sa klincima, njena sestra i zet, brat i snajka, a hrane bi bilo za pedesetoro, jer u ovom kraju običaji tako nalažu. Ipak, ostali su u Beogradu. „Odlučila sam da spremim svoje omiljeno, rolovane batake u sosu od pavlake i pečuraka. To je jelo koje moj muž ne voli i zbog toga ga nisam pravila poslednje tri godine. On je malo izbriljiviji, pa je kuhinja uglavnom prilagođena njemu, ali za ovaj praznik sam, eto, odlučila da bude kako ja volim. Poslednji put nije hteo da jede, sad je morao“, smeje se Sanja.

Ivana (45)

Foto: Privatna arhiva

Ovo je prva godina da Ivana nije sama pravila veliki uskršnji ručak, pošto zbog radnog vremena nije stigla da ode u kupovinu. Zbog toga je naručila gotovu sarmu i prebranac sa domaćom kobasicom, a uz to je ispekla poseban hleb sa semenkama. „Planirala sam i nutela tortu, ali sam, nakon što sam nabavila sve druge sastojke, shvatila da u blizini kuće ne mogu da nađem maskarpone, a pošto sam ja inadžija, neću da pravim ni po kakvom receptu koji nije originalan, tako da ću tek smisliti kako da utrošim dve teglice nutele i ovu silnu slatku pavlaku“.

Slađana (53)

Slađanin uskršnji ručak; Foto: privatna arhiva

„Evo, prvi put u mom životu nema pečenog jagnjeta. Ja inače postim ceo uskršnji post i to mi posle sedam nedelja bude slađe od bilo koje poslastice, ali šta da se radi, snašli smo se nekako. Poručili smo dostavom iz jedne mesare po pola prasenceta sa komšijom, četvrtinu sam ostavila u zamrzivaču da se počastim sa decom i prijateljima kad sve ovo prođe, a četvrtinu ispekoh sama u rerni. Obično ovaj dan provodimo sa sinom i ćerkama, ove godine je trebalo prvi put bude i sa unučetom, ćerka nam se porodila prošle godine, ali eto, nije se dalo. Ima vremena, samo da ostanemo živi i zdravi.“

Snežana i Zoran (65)

Foto: Privatna arhiva

Zoran za Uskrs tradicionalno pravi pečenje u rerni, nekad je to prasetina, nekad jagnjetina, a ove godine su se odlučili za teleća rebarca za mladim krompirićima. Na Sneži je sve drugo slano sa menija, na primer torta od pohovanih paprika i slani mafini, dok ćerka Ljubica priprema slatke mafine. „Nas dvoje živimo sa ćerkom i sinom i tri puta godišnje sednemo svi zajedno da jedemo, a Uskrs je jedan od tih dana. Kod nas je ovaj dan inače pravi festivalski, bojimo i po 100 jaja koja delimo komšijama, družimo se sa svima. Ove godine toga nema i sve je mnogo skromnije, pa i broj jaja – ograničili smo se na dvadesetak“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram