Ako vam je ostalo kuvanih jaja od Uskrsa, možete ih iskoristiti kao osnovu za neku od sjajnih obrok salata.
Salate s jajima su kao poručene za period posle Uskrsa – hranljive su i mogu da pokriju bilo koji obrok, a iskoristićete kuvana jaja kojih verovatno imate i viška. Naravno, uvek ih možete dodati u omiljenu rusku salatu, ali ako želite nešto drugačije, imamo nekoliko predloga. Za početak, čuvena „mimoza“, koja je i ime dobila po dekoraciji od žumanaca, a naše bake su je uvek pravile u ovom periodu…
Sastojci:
4 veća krompira
6 jaja
2-3 pavlake
1 majonez od 100 gr
stišnjena šunka, šunkarica 200-300 gr
pola tegle kiselih krastavčića
300 gr kačkavalja ili trapista
so i biber
Priprema:
Krompir obariti u ljusci pa ga skroz ohladiti i izrendati na krupnije rende. Izrendati i tvrdo kuvana jaja i sir. Sitno iseckati šunku i krastavčiće, umutiti pavlaku i majonez. Činiju tanko premazati uljem, pa staviti krompir, posoliti i pobiberiti i premazati smesom pavlake i majoneza. Redom slagati šunku, pa jaja i sir, pa krastavce, pa opet premazati pavlakom i majoneziom, posoliti i pobiberiti. Ponoviti postupak još jednom, a onda dekorisati izrendanim žumancetom.
Sastojci:
4 srednja krompira
2 srednje šargarepe
4 jaja
6 kiselih krastavaca
2 manje jabuke
2 kašike gustog jogurta
5 kašike majoneza
1 kašika senfa
struk mirođije
so i biber po ukusu
Priprema:
Skuvajte krompir i šargarepu, pa ih isecite na kockice. Iseckajte i kuvana jaja, kisele krastavce i jabuke. Usitnite mirođiju. Jogurt, majonez i senf umešajte u sos. Prebacite sve sastojke u istu činiju i mešajte dok se lepo ne sjedini. Začinite po ukusu.
Sastojci:
4 jajeta
2 veća krompira
80g boranije
400g majoneza (ili 60/40 majoneza/kiselog mleka)
sok jednog limuna
3-4 mlada luka
3 kašike maslinovog ulja
so, biber
nekoliko crnih maslina
Priprema
Krompir dobro operite, boraniju očistite, sve zajedno obarite. Boraniju sitno iseckajte i posolite, začinite maslinovim uljem i polovinom limunovog soka. Krompir izrendajte i začinite ostatkom limunovog soka, solju i biberom. Skuvana jaja ogulite i takođe izrendajte. U posudu za salatu ređajte sloj boranije, sloj krompira, majonez, jaja i ponavljajte dok se sastojci ne potroše. Ukrasite rendanim jajima, seckanim mladim lukom i crnim maslinama.
Sastojci:
8 jaja
220 g kiselog mleka
3 kašike majoneza
kašika senfa
kašičica mirođije
1/4 kašičice belog luka u prahu (ili 2 čena)
so, biber
1/4 šolje sitno seckanog celera
1/4 šolje sitno seckanog mladog luka
Priprema:
Jaja treba da su tvrdo skuvana i isečena na kockice. U posudi pomešajte kiselo mleko, majonez, senf, beli luk i sušenu mirođiju. Dodati sitno iseckan luk i celer i dobro umešajte. U dobijenu smesu dodajte jaja i ponovo mešajte. Začinite i držite u frižideru. Možete je jesti kao salatu i kao namaz.
Sastojci:
6 jaja
1 limun
vorčester sos
kašika senfa
4 kašike majoneza
celer
svež peršun
mladi luk (5 – 6 pera)
kašičica smeđeg šećera
so, biber po ukusu
Priprema:
Skuvana jaja se oljušte i iseku se na krupne komade. Peršun, celer i mladi luk se iseku na sitno. U posudi se umute majonez, senf, sok od limuna, Vorčester sos po ukusu, so, biber i braon šećer. Dodaju se isečena jaja, sitno iseckan celer, luk i peršun. Promeša se dobro i ohladi, a salata od jaja se često servira i kao sendvič na integralnom hlebu sa malo zelene salate. Ako volite pikantno, možete da je dodatno pospete biberom i krupno mlevenim čilijem.
Sastojci:
6 jaja
2 šargarepe
60g sira
1 konzerva tunjevine u biljnom ulju
100g krem sira
1 kašika majoneza
1 limun
6 kiselih krastavčića
so, biber
Priprema:
Skuvati šargarepu i iseći je na sitno, iseckati i krastavčiće i sve umešati sa majonezom, krem sirom, tunjevinom. Posoliti i pobiberiti. Limun oljuštiti i iseći na sitne komadiće, dodati u salatu i umešati. Izmrviti sir i iseckati jaja na sitno pa dodati u salatu. Sve umešati i služiti hladno.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare