Ivan Ivanović o Balaševiću: On je formirao moje biće

Showbiz 19. feb. 202118:22 > 18:2610 komentara
Podeli:
Foto: Arhiva

Naš poznati kantautor Đorđe Balašević preminuo je danas u 67. godini, nakon tri dana provedenih u bolnici. O tome kako je upoznao legendarnog Đoleta Balaševića i koliko je teško primio ovu vest, priča za Nova.rs Ivan Ivanović.

PROČITAJTE JOŠ

„Ja sam ga doživljavao kao roditelja u emotivnom smislu. Prvi koncert u žviotu na koji sam išao je koncert Đorđa Balaševića u Domu Sindikata 78. godine. Od kad znam za sebe rastao sam uz njegovu muziku i njegove pesme i to je dosta uticalo na formiranje mog karaktera i mog bića, da tako kažem. Tako da mislim da je ovo veliki gubitak za sve nas. Đole je jedan od najvećih pesnika koje smo ikada imali, i ovo je u svakom slučaju veoma tužna vest… nevezano za to da li ste ga poznavali ili niste“, priča on i priseća se emisije u kojoj je ugostio Balaševića.

„Sećam se, emisiju s njim smo radili pred njegov koncert na Kalemegdanu i to je jedino veče bez Ivana Ivanovića koje smo radili. To je bila njegova ideja. Rekao je – ajde dobro, ljudi su videli kako je to kad ti nešto tu lupetaš, nego ajde da uradimo jedno veče bez tebe i onog tvog dela. Meni je bila velika čast da ga poslušam i onda je on vodio uvodni monolog i stend ap umesto mene, i tu ću emisiju pamtiti po tome što smo zajedno pevali pesmu „Za treću smenu“. Kad je pevao pesmu „Neki novi klinci“, posvetio ju je tad mom pokojnom dedi, jer sam ja ispričao da kad se napijem i kad krene ta pesma, da se uvek setim dede. Tako da mi je ta epizoda jedna od najlepših u mojoj karijeri svakako“, rekao je Ivanović, i dodao:

„Upoznali smo se pre toga, bio sam jednom kod njega kući i jednom smo popili kafu u Novom Sadu i posle toga zajedno Olivera, on i ja. Bio je ozbiljan intelektualac, ozbiljno duhovit čovek, ozbiljno emotivan čovek. Mislim nismo mi bili najbolji prijatelji, da me niko ne shvati pogrešno ali je zaista privilegija bila imati bilo kakav kontakt s njim. Ja sam njega obožavao, obožavao sam njegovu muziku. Pre mesec dana sam tri sata pijan pevao  sa kumovima Đoletove pesme. Njegove pesme su bukvalno sastavni deo mog života u svakom smislu. On predstavlja jednog od četiri muzičara koji su u mom životu ekstremno važni i čija je muzika formirala moj karakter i većinu osobina dugujem tim ljudima“, završava za Nova.rs Ivan Ivanović.

Podsetimo, Balašević je pre tri dana primljen na Infektivnu kliniku gde se lečio od upale pluća.

Đorđe Balašević. Foto: Zoran Lončarević

Đorđe Balašević bio je jugoslovenski i srpski kantautor i pesnik. Bio je član grupa Žetva i Rani mraz, a 1982. je započeo solo karijeru. Ukupno je objavio 12 albuma. Glumio je u nekoliko televizijskih serija, za koje je pisao i muziku.

Singl Računajte na nas, iz perioda dok je bio član Ranog mraza, postigao je veliku popularnost u socijalističkoj Jugoslaviji i ostao je popularan među jugonostalgičarima. Tokom 1990-ih bio je veliki kritičar politike Slobodana Miloševića.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar