Neven Stanišić Foto:Screenshot/Twitter/David Begnaud @DavidBegnaud

Neven Stanišić je jedna od žrtava napada koji se dogodio sinoć u Koloradu. Dvadesetrogodišnji Srbin ubijen je na putu do posla, kada je Ahmad Al Alivi započeo pucnjavu u supermarketu King Soopers, a potom i na obližnjem parkingu u mestu Bulder. Zgrada supermarketa bila je opkoljena jakim policijskim snagama, a nakon izvesnog vremena napadač je i uhapšen. Policija je potom saopštila da je Stanišić među žrtvama napada. Njegov duhovni otac govorio je o tome kakav je dečak Neven bio, i kakva je njegova porodica, koja je pobegla od rata u Bosni devedesetih godina.

POGLEDAJTE JOŠ:

Neven Stanišić je bio vernik Srpske pravoslavne crkve i čovek uzornih porodičnih vrednosti, kažu za njega prijatelji i porodica.

Diplomirao je na Alameda internacionalnom fakultetu, a njegova porodica se doselila u Ameriku krajem devedesetih godina prošlog veka. Stigli su kao izbeglice iz Bosne i Hercegovine, a prema rečima sveštenika iz pravoslavne crkve Svetog Jovana Krstitelja u Lejkvudu, Stanišić je rođen na američkom tlu.

„Njegova porodica je pobegla od rata u bivšoj Jugoslaviji i sve što su imali bilo je napušteno ili uništeno“, kaže sveštenik Radovan Petrović.

„Ostavili su sve da bi spasili svoje živote i došli ovde da započnu novi život“.

Pretpostavlja se da je u noći napada krenuo kući iz supermarketa King Soopers, tako da se našao na parkingu u autu, kada ga je pogodio metak.

Supruga sveštenika Ivana Petrović kaže da je „Neven bio neverovatno dete“. Ona je imala bliske veze sa porodicom Stanišić, njihovo poznanstvo datira od vremena kada su se Stanišići doselili u Ameriku.

„Porodicu poznajemo od kada smo postali njihovi duhovni otac i majka ovde. Bio je dobar, stidljiv i vredan dečak“, kaže Ivana.

„Jedan od one dečurlije koji su stvarno slušali svoje roditelje“.

Njegov profil na Fejsbuku poslednji put je ažuriran 2016. godine i prikazuje fotografije Nevena sa školskim drugovima, kako se smeši u maturskoj odori. Na profilu se mogu naći i slike ručno crtanih anime likova i video igrica.

Ivana Petrović, i sama majka četvoro dece, rekla je da je Nevena često koristila kao primer svojoj deci.

Kao srpske izbeglice iz Bosne, jedino što su Stanišići želeli je još jednu šansu za miran život njihove porodice, koja je pored Nevena uključivala njegove roditelje i mlađu sestru.

„Bio je vredan, sposoban i ugledan mladić“, kaže sveštenik Radovan. „Porodica je bila posvećena životu ovde i ne možemo da se pomirimo sa činjenicom da mu se ovo desilo“, istakao je Nevenov duhovni otac.

Foto:Screenshot/Twitter/Serbian American Voters Alliance
@SerbsFor

„Stvari koje se dešavaju ovoj zemlji su specifičan fenomen. Kao sveštenik, mogu samo da primetim da odgovorni ljudi moraju da obrate pažnju na one kojima treba pomoć i pate od mentalnih poteškoća, kako se ovo ne bi ponavljalo“, zaključio je otac Radovan Petrović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram