Spremačice iz kovid zone ostale bez posla

Društvo 23. feb. 202117:06 > 17:31
Podeli:
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Spremačice i higijeničarke koje su od početka pandemije u kovid bolnicama kragujevačkog Kliničkog centra uklanjale infektivni otpad, ostaće bez posla, jer im narednih dana ističe ugovor o radu na određeno vreme. One su se juče i danas okupile ispred ulaza u KC, kako bi skrenule pažnju na gubitak posla i podsetile na obećanja iz vrha države da će svi radnici iz kovid centara biti adekvatno zbrinuti, a umesto produžetka ugovora, sada, kažu one, ostaju na ulici.

Miran protest dvadesetak spremačica, juče je prošao bez susreta sa prvim čovekom kragujevačkog Kliničkog centra, pa su isti najavile i za danas. Međutim, njihov jučerašnji izlazak u javnost je odjeknuo pa je danas došlo do obrta situacije, u kojoj ih je vršilac dužnosti direktora KC Predrag Sazdanović preduhitrio i prvi se obratio novinarima.

On je pojasnio da spremačicama niko ne preti otkazima, već da je to zakonska procedura, prema kojoj po isteku ugovora na određeno vreme od dve godine, ustanova ne može da zaposli radnike.

Pročitajte još...

„Po sili zakona, ovim pomoćnim radnicama prestaju ugovori na određeno vreme i sa te zakonske strane je sve jasno. Dakle, one ne dobijaju otkaze, mi jednostavno ne možemo da ih zaposlimo, jer zakon iz 2014. godine to ne dozvoljava’’ rekao je Sazdanović.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

On je dodao da ‘’oseća moralnu obavezu i odgovornost“, prema spremačicama koje su od početka pandemije radile u kovid sistemu, te da će „učiniti maksimalni napor’’ da tim radnicama omogući prijem u radni odnos kod poslodavaca, koji kroz autsorsing (engl. Outsourcing – usluga druge kompanije) održavaju higijenu u Kliničkom centru.

Prema njegovim rečima, KC već priprema dokumentaciju za javnu nabavku i izbor najboljeg ponuđača i očekuje da bi nova radna mesta za poslove čišćenja preko uslužne firme, trebalo da budu otvorena u aprilu ove godine. On je podvukao da će izabranoj firmi predložiti da zaposli pomoćne radnice kojima je istekao ugovor, nazivajući to ‘’prirodnim bajpasom, dok ne stigne naredba da i nemedicinsko osoblje iz kovida dobije ugovore na neodređeno vreme“.

Spremačice: Opet samo obećanja

Scenario po kome će spremačice skoro dva meseca biti na ulici, radnicama kojima 28. februara ističe ugovor, lično je saopštio Predrag Sazdanović na jednočasovnom sastanku u svom kabinetu, posle kog su izašle vidno uznemirene i zabrinute za svoju egzistenciju.

„Dobile smo samo obećanja. Ponuđena nam je alternativa da budemo angažovane kod neke privatne firme, ali to opet ništa nije sigurno. Dva meseca ćemo biti na ulici’’ zabrinuto za naš portal kaže Ljubica Jokić koja je od početka pandemije po 12 sati u skafanderu radila sa infektivnim otpadom u crvenoj zoni.

„Sada ih navodno zakon sprečava da nas zaposle, a kada smo zbog nedostatka radnika radile duple smene i prekovremeno, tada smo bile heroji. Za nas je dva meseca bez posla dug period, moraćemo da se snalazimo i radimo nešto drugo“, ogorčena je Ljubica.

Ljubica Jokić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Sa njom se slaže i koleginica Marijana Samčović, koja smatra da su nemedicinski radnici obmanuti, jer su i iz samog vrha države dobijale obećanja da će njihov radni status biti rešen.

„Ovo nam je nametnuto kao neminovnost koju moramo da prihvatimo. Ostajemo bez primanja, a pitanje je kada će i da li će ta privatna firma da nas angažuje. Ja imam 48 godina, muž mi je onkološki pacijent, potreban mi je posao, a ko će mene u ovim godinama da zaposli’’ uznemirana je Marijana posle sastanka sa direktorom.

Marijana Samcović Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

U Kliničkom centru, krajem februara i početkom marta, ugovor na određeno vreme ističe za 17 pomoćnih radnica, a kako su rekle za naš portal, ista sudbina do kraja aprila čeka još oko 70 radnika kojima takođe ističu ugovori.

Povodom odlaska radnika kojima prestaju ugovori, Predrag Sazdanović je rekao da će se kod nadležnih državnih zvaničnika ‘’založiti da nemedicinsko osoblje iz kovid sistema dobije status zaposlenih na neodređeno vreme.’’

On je podsetio da je tokom prošle godine „na hiljade“ medicinskog osoblja u Srbiji dobilo ugovore za stalno i očekuje da će tokom ove godine na isti način biti rešen i status nemedicinskog osoblja iz kovid sistema.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar