Foto.:Chris Machian/Omaha World-Herald via AP

Oluje sa grmljavinom koje su zahvatile nizije juga SAD-a i planinski masiv Ozark ubile su najmanje 24 osobe u četiri savezne države i uništile stotine zgrada, a meteorolozi upozoravaju na pogoršanje vremena.

Broj poginulih tokom vikenda uključuje najmanje osam smrtnih slučajeva u Arkansasu, sedam u Teksasu, četiri u Kentakiju i dva u Oklahomi, prema podacima državnih hitnih službi, prenosi Jutarnji list.

Guverner Kentakija Endi Bešir proglasio je vanredno stanje rano u ponedeljak, dok je Nacionalna meteorološka služba objavila da je za delove Džordžije i Južne Karoline izdato upozorenje na jaku oluju sa grmljavinom bar do ponedeljka posle podne.

Zbog nevremena je bez električne energije ostalo oko 300.000 ljudi u sedam saveznih država.

PROČITAJTE JOŠ

„Bila je to teška noć za naše ljude“, objavio je guverner Kentakija na društvenoj mreži X u ponedeljak.

Kasnije je na konferenciji za novinare rekao da su razorne oluje pogodile gotovo celu državu. Zvaničnici su saopštili da je sto državnih auto-puteva i puteva oštećeno u olujama.

Jak grad pogodio je Teksas, a snimci objavljeni na društvenim mrežama svedoče o ledenim lopticama koje su munjevitom brzinom padale s neba.

Nacionalna meteorološka služba upozorila je na dodatne oluje u dolinama Ohaja i Tenesija, koje donose jake vetrove, grad, tornada te jake pljuskove koji mogu izazvati bujične poplave.

Najnoviji ekstremni vremenski uslovi dogodili su se samo nekoliko dana nakon što je snažan tornado protutnjao gradom u Ajovi, usmrtivši četiri osobe, a više pijavica pogodilo je Teksas prošle nedelje.

Istovremeno meteorolozi najavljuju da će ekstremno visoke temperature zahvatiti Teksas, gde se očekuje i do 49 stepeni Celzijusa.

U međuvremenu, SAD se priprema za ono što su vladini meteorolozi nazvali potencijalno „vanrednom“ sezonom uragana u Atlantiku koja počinje 1. juna.

BONUS VIDEO Hjuston na udaru velike oluje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare