Podeli
Foto:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Ruska državna gasna kompanija Gazprom, priznala je da postoji rizik da njen podmorski cevovod do Nemačke može biti obustavljen, nakon što su Sjedinjene Američke Države danas uvele sankcije ruskom brodu koji učestvuje u njegovoj izgradnji.

Nemačko Ministarstvo ekonomije saopštilo je da je obavešteno o novim američkim sankcijama protiv ruskog broda za polaganje cevi “Fortuna” i njegovog vlasnika.

“Sa žaljenjem primamo na znanje ovu poruku”, navelo je ministarstvo.

SAD smatraju da bi gasovod Severni tok 2, vredan 11 milijardi dolara, Evropu učinio zavisnom od ruskog gasa i naštetio evropskoj energetskoj bezbednosti.

Kremlj optužuje Vašington da hoće da zaustavi taj projekat da bi primorao evropske kupce da nabavljaju američki tečni gas, umesto jeftinijeg ruskog prirodnog gasa.

U memorandumu za investitore koji je povezan sa emisijom duga, Gazprom je uočio političke rizike za Severni tok 2.

Kompanija je ocenila da oni mogu da dovedu do suspenzije ili potpunog odustajanja od projekta, prenela je ruska agencija TASS.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da se projekat Sverni tok 2 suočava sa “grubim i nezakonitim pritiskom SAD”.

“Pažljivo pratimo i analiziramo situaciju dok nastavljamo radove na završetku projekta”, rekao je na onlajn konferenciji za novinare.

Gazprom je saopštio da je ostalo još šest odsto gasovoda ili oko 150 kilometara da se završi i istakao da namerava da uskoro završi projekat.

Izgradnja gasovoda je obustavljena krajem 2019. godine kada je švajcarska kompanija za polaganje cevi Allseas zaustavila rad zbog američkih sankcija, primoravajući Gazprom da pokuša da ga dovrši sopstvenim sredstvima.

Posle dugog napora na razmeštanju ruskih brodova za polaganje cevi, izgradnja je nastavljena u nemačkim vodama prošlog meseca.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar