Ističe rok za popis stanovništva u Crnoj Gori. U prvih deset dana popisano je više od 415.000 stanovnika. Kako je ovaj proces pratio otpor od početka, to se pokazalo i sada na terenu - beleže se nepravilnosti koje su manje-više očekivane, ali su nadležni detektovali još jedan problem - olovku kojom se popisuje! Iz procesa je isključeno 16 popisivača jer su koristili takozvane "piši-briši" olovke. Biće pokrenuti i prekršajni postupci. Da li su podaci ugroženi, kako protiče popis, sve to smo u jutarnjem programu "Probudi se" pitali Zlatka Vujovića iz Centra za moniotoring i istraživanje iz Crne Gore.

„Nepravilnosti na popisu su bile očekivane mi smo kao građani pratili popis i nije bilo nekih prijava nepravilnosti, odbijanja ili bojkota i onda se odjednom pojavila informacija da je u Podgorici uhvaćeno 15 popisivača koji su koristili piši-briši olovku, odnosno, gde trag olovke nakon nekog vremena nestaje ili od malo veće temperature“, objašnjava Vujović.

Interesantno je, dodaje, da su svi popisivači imali istog instruktora a za većinu njih je utvrđeno da su krivi.

„Uznemirava to što se ne radi o jednom izolovanom slučaju već je reč o organizovanoj akciji koja bi mogla da utiče na prekrajanje volje građana, odnosno kako su se izjasnili na popisu“.

Smatra da će teško doći do ponavljanja popisa u svim slučajevima gde su bili popisivači sa spornim olovkama jer, za razliku od izbora, gde su tačno određene procedure kada se ponavljaju izbori, kod popisa stanovništvato nije slučaj

Prilog pogledajte na početku ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: Jezik, vera, nacija: Da li je popis u Crnoj Gori političko ili statističko pitanje?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar