Od danas slanje fiskalnih računa za nagradnu igru

Biznis 15. okt. 202014:56
Podeli:
Foto:Nova.rs

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici zaključak kojim je određeno da svi punoletni građani Srbije od 15. oktobra mogu da šalju fiskalne račune i potvrde o plaćanju karticom (slipove) kako bi učestvovali u novom krugu nagradne igre Uzmi račun i pobedi 2020.

Кao i prethodna dva puta, nagradna igra organizuje se u cilju suzbijanja sive ekonomije kroz jačanje svesti i motivacije građana da plaćaju bezgotovinski i uzimaju fiskalne račune prilikom svake kupovine, jer jedino tada mogu da budu sigurni da trgovac posluje u skladu sa zakonom i da plaća poreze iz kojih se finansiraju zdravstvo, školstvo i druge javne usluge, što je u vreme pandemije važnije nego ikad, navodi se u saopštenju Vlade.

Za učešće u nagradnoj igri potrebno je spakovati u kovertu 10 fiskalnih računa ili 10 slipova (ne smeju se mešati) pojedinačne vrednosti od najmanje 100 dinara, ne starijih od 1. septembra 2020.

Mogu se koristiti koverte bilo koje boje, veličine ili oblika, ako staju u poštansko sanduče. Na prednjoj strani koverte potrebno je napisati Uzmi račun i pobedi 2020. a na poleđini ime i prezime, adresu prebivališta/boravišta i kontakt telefon.

Slanje koverata je besplatno, a o njihovom čuvanju do formalnog početka nagradne igre stara se Pošta Srbije.

Foto:Nova.rs

Vlada Srbije je preporučila građanima da prilikom učestvovanja u nagradnoj igri vode računa o svom zdravlju i poštuju sve epidemiološke mere, da koverte pripreme kod kuće i da ih ubace u najbliže poštansko sanduče bez zadržavanja i čekanja u redu. Dodatni način da se zaštite, ali i da povećaju svoje šanse za dobitak, je da plaćaju bezgotovinski kad god je to moguće jer tako izbegavaju direktan kontakt s prodavcem i novčanicama.

Prvo izvlačenje očekuje se krajem novembra, a u nagradnom fondu je 60 automobila i 12 stanova u Beogradu.

I ovaj put biće organizovano takmičenje gradova i opština u broju poslatih računa, a najaktivnije lokalne zajednice podeliće ukupan fond od 180.000 evra za projekte od javnog značaja po izboru građana.

Organizacija nagradne igre jedna je od aktivnosti predviđenih Nacionalnim programom za suzbijanje sive ekonomije, a na osnovu pozitivnih iskustava iz prethodnih godina, ističe se u saopštenju Vlade.

Organizator nagradne igre je Vlada Srbije, a podršku pruža Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Prema istraživanju NALED-a, u prethodnom krugu nagradne igre – Uzmi račun i pobedi 2018, učestvovalo je 41 odsto građana Srbije, direktno ili preko članova porodice, koji su poslali više od 107 miliona fiskalnih računa i slipova, minimalne procenjene vrednosti od 37,4 milijardi dinara.

Građani su uputili 55 odsto više prijava Poreskoj upravi za neizdavanje fiskalnih računa u odnosu na isti period pre nagradne igre, dok su bezgotovinska plaćanja povećana za 18,8 odsto. Više od trećine građana istaklo je da ih je nagradna igra podstakla da uzimaju fiskalne račune, a 42 odsto da bi ponovo učestvovalo u takvoj akciji.

Tokom pandemije korona virusa Vlada Srbije je omogućila jednostavan način prijave sive ekonomije i u saradnji s NALED-om i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) otvoren je jedinstveni Кontakt centar republičkih inspekcija na broju 011/ 6350-322 ili putem onlajn formulara na sajtu www.inspektor.gov.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar