KBC Zemun skoro popunjen, za dan i po primio 225 pacijenata

Društvo 10. nov. 202009:35 > 09:45
Podeli:
Dragoš Stojanović Foto: Pritnscreen/YouTube/GO Zemun

Direktor Kliničko-bolničkog centra (KBC) Zemun Dragoš Stojanović izjavio je danas da je ta bolnica za jedan i po dan na lečenje primila 225 pacijenata i izrazio bjazan da će za manje od jednog i po dana napuniti sve kapacitete.

Stojanović je za RTS rekao da su tokom prethodne noći imali 125 prijema i da je u KBC Zemun maksimalni broj kreveta 360.

„Paralelu ako povučemo između prethodnog pika i današnjeg dana u 7 časova – u ovom trenutku smo već na 225 pacijenata za jedan i po dan. U prethodnom periodu smo za jedan i po dan imali 175 prijema, što znači da je namanje 30 ili 40 odsto veći broj zaraženih koji su se javili i da je izuzetno veliki broj pacijenata koji je primljen u ovih 36 sati“, dodao je Stojanović.

Pored toga, kako kaže, u prethodnom periodu je petnaestak pacijenata bilo u jedinicama intenzivne nege, ali da je sada 20 njih na intezivnoj nezi, od kojih je 10 intubirano.

„Prema postavkama Svetske zdravstvene organizacije i iskustvima iz prethodnog perioda svi se trudimo da pacijente ne intubiramo odmah i da ih što kasnije stavimo na invazivnu ventilaciju, međutim u ovom naletu imamo mnogo teških pacijenata koji su zahtevali intubaciju“, istakao je Stojanović.

Na pitanje da li je to zbog toga što građani čekaju sa odlaskom u kovid ambulantu, Stojanović kaže da je i to jedan od razloga, ali i da je mnogo veći broj zaraženih. “

Poruka svim našim građanima je da sprovode sve mere – nošenje maski, distanciranje, ali i nedruženje u većem broju. Virus je tu, nemamo lek za virus, ali moramo da lečimo komplikacije sadašnje i pozne koje ćemo tek lečiti“, rekao je Stojanović i naglasio da je veoma važno da se svako ko prepozna simptome odmah javi u kovid ambulantu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar