Zlatno srce rudara: Spasili mladunče polarnog medveda VIDEO

Svet 22. apr. 202121:58
Podeli:
Medved, meda
Foto: Shutterstock

Rudari na Arktiku mesecima su hranili napušteno mladunče polarnog medveda i uspeli da ga pripitome. Iz zahvalnosti, mladunče ih je svaki dan obilazilo i dozvoljavalo da ga pomaze, sve dok nije prebačeno u Zoološki vrt.

Spasioci moskovskog ZOO vrta uspešno su uhvatili siroče belog medveda. Njega su prvo pronašli rudari zlata na Arktiku i vodili brigu o njemu, sve dok ga zoološki vrt nije preuzeo.

Mladunče je pronađeno samo na zabačenom ostrvu Boljševik, jednoj od najsevernijih teritorija Rusije.

Veruje se da je izgubilo majku, pa je samo njuškalo po bazi rudara, najverovatnije tražeći hranu. Tada je bio premlad da bi naučio da pravilno lovi.

Kada su ga rudari ugledali, počeli su da hrane bespomoćnu životinju. Međusobno poverenje je raslo, pa su rudari uspeli da ukrote divlju zver, koja se sada ponaša kao pas, prema rečima spasilaca.

„Znali smo da je majka mladunčeta umrla i da se to dogodilo nekoliko meseci. Tada je on otkrio rudarsku bazu, privukao ga je miris hrane“, rekao je Andrej Gorban, direktor zoološkog vrta u Krasnojarsku.

Hranjenje medveda nije samo opasno, već i nezakonito. Pripitomljavanje divlje životinje bi moglo da naruši lovačke sposobnosti mladunčeta. Međutim, ovaj polarni medved je napušten u jako mladoj dobi, pa je malo verovatno da bi preživelo bez pomoći rudara sa zlatnim srcem.

„Ispravno ili ne, hranili su ugroženu životinju i kroz taj proces je ukrotili“, rekao je čuvar ZOO vrta.

Kada im se završio ugovor o radu, radnici su požurili da spasiocima daju do znanja da je mladunče samo, bez hrane i zaštite od predatora.

„Rečeno nam je da radnici odlaze, a mladunče je ostalo samo“, kazao je Gorban.

„Jedina nada je bila da je polarno mladunče uspelo samo da se sakrije od  mogućih opasnosti, dok mi ne stignemo“.

Na planeti Zemlji trenutno se nalazi manje od 31.000 polarnih medveda, prema podacima Svetskog fonda za divlje životinje.

Rudari su u ovoj priči heroji, jer su spasili život kojeg na svetu ima sve manje.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar