„Zelena dozvola“ za vakcinisane u Izraelu od 21. februara

Svet 15. feb. 202123:12
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Izrael planira u nedelju ukinuti određene mere za poslovanje i ponovo otvori hotele i teretane za one koji su primili obe doze vakcine ili se smatraju imunim nakon oporavka od virusa korona, saopštila je vlada.

S gotovo 43 odsto građana koji su primili barem jednu dozu vakcine Fajzer, Izrael je nastavio s postepenim ublažavanjem mera zatvaranja 27. decembra, javlja Rojters.

Trgovački centri, pijace na otvorenom, biblioteke i muzeji moći će ponovo da se otvore u nedelju, saopštila je u ponedeljak kancelarija premijera Bendžamina Netanjahua.

Takođe u nedelju, Izraelcima koji poseduju „zelenu dozvolu“ – potvrdu o pretpostavljenom imunitetu na virus korona, prikazanu u aplikaciji izraelskog ministarstva zdravlja – biće dozvoljen ulazak u teretane i hotele, navodi se u saoštenju.

Zvaničnici su u početku planirali da pokrenu sistem „zelene dozvole“ od 23. februara.

Izrael je na putu da ovog meseca u potpunosti vakciniše 30 odsto od svojih devet miliona stanovnika obema dozama vakcine Fajzer, merilom za preliminarno ublažavanje restrikcija. Nada se da će idućeg meseca vakcinisati 50 odsto stanovnika i omogućiti dodatno smanjenje restrikcija.

Komentari

Vaš komentar