Sanja Goldberg Foto:Nova S

Sanja Goldberg doktorka nauka sa Univerziteta u Tel Avivu bila je gošća emisije "Među nama" na televiziji Nova S, a sa novinarkom i voditeljkom Majom Nikolić razgovarala je o vakcinaciji u Izraelu.

Maja Nikolić je na početku emisije podsetila da je Izrael pre dva dana izašao iz trećeg lokdauna, te dodala da se o izvesnoj borbi nad kornom u ovoj zemlji već priča, a Goldberg je objansila kako je to zaključavanje izgeldalo.

„Zaključavanje ili lokdaun u Izraelu je okončano posle pet nedelja, i ovo je bilo treće zaključavanje, kao jedna od restriktivnh mera, kada je broj zaraženih skočio na sedam, osam hiljada u januaru. Mi isto imamo Krizni štab kao u Srbiji. Obično se sastane sa Vladom i onda odluče da cela zemlja ulazi u zaključavanje. To znači da se sve zatvori, ograničeno je kretanje, ništa ne radi, svi smo kod kuće. Oni koji moraju da idu na posao, odu, sa posebnim ovlašćenjem. Ograničeno kretanje, nema vrtića, nema škola, nema restorana. Pre dva dana smo izašli iz ovog zaključavanja“ rekla je Goldberg i dodala da se mere popuštaju postepeno, zbog velikog broja teških slučajave, te istakla da je dosta toga i dalje zatvoreno.

Sanja Goldberg Foto:Nova S

„Za razliku od Srbije, jer pratim šta se dešava, ovde većina uslužnih delatnosti i dalje ne radi. Restorani, kafići. sportski centri… Lakše je nego pre pet nedelja, ali je daleko od normalnog života“.

Goldberg je istakla da je poslednje zaključavanje usporilo broj zaraženih.

„Daje nadu to što je sve manje ljudi sa teškom kliničkom slikom, i ne znamo tačno da li je zaključavanje ili vakcinacija doprinela tome, jer je ovo kratko vreme da bismo mogli da zaključimo nešto. Ali izgleda da vakcinacija deluje, jer se pokazuje da se broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom drastično smanjuje posle vakcinacije“, rekla je između ostalog gošća emisije „Među nama“.

O čemu je još govorila Sanja Goldberg pogledajte u video prilogu:

Komentari

Svi komentari (0)