Veliki bos italijanske mafije počeo da sarađuje sa policijom

Svet 16. apr. 202116:08
Podeli:
karabinjeri, italijanska policija, hapšenje
Foto: EPA-EFE/STEFANO CAVICCHI

Veliki bos kalabrijske mafije N'drangete počeo je da saradjuje sa istražiteljima što bi moglo da predstavlja prodor u borbi protiv najsnažnijih kriminalnih grupa na svetu, rekao je danas jedan visoki sudski izvor.

PROČITAJTE JOŠ:

Izvor je potvrdio za Frans pres da Nikolino Grande Arakri, koji izdržava doživotnu kaznu zatvora za ubistvo u zatvoru u Milanu, saradjuje sa tužiocima i sa policijom.

Šezdesetdvogodišnji mafijaš, poznat pod imenom „ruka od gume“ bio je jedan od najviših šefova Ndrangete u Kalabriji, odakle je nastala, na jugu zemlje a vodio je takodje velike kriminalne aktivnosti u Emiliji Romanji na severu Italije.

Italija se dugo oslanja na takozvane „pokajnike“ da prodre u mafijske organizacije. Medjutim sa Ndrangetom uvek su imali teškoće da probiju kodeks ćutanja, omertu, i porodične veze koje povezuju njene članove.

Odluka Nikolina Grande Arakrija da govori mogla bi da promeni situaciju ali za sada nije procurelo ništa od toga što je rekao istražiteljima, ni da li ga oni smatraju pouzdanim izvorom.

U zamenu za saradnju zatvoreni mafijaši mogu da dobiju smanjenje kazne ili druge povoljnosti. Medjutim u nekim slučajevima oni su istražiteljima davali nebitne ili lažne informacije.

Ndrangeta je odavno prevazišla sicilijansku Koza Nostru kao najveća mafijaška organizacija u Italiji i smatra se jednom od najmoćnijih kriminalnih organizacija na svetu zbog kontrole najvećeg dela kokaina koji ulazi u Evropu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar